PATRIMONIU CULTURAL | Tezaurul de la Cărbuna

  • 19 Februarie 2020 13:52
0%
00:00:00
00:00:00

În anii 60 ai secolului trecut, satul Cărbuna din actualul raion Ialoveni devine vestit în întreaga comunitate a arheologilor: acolo au fost găsite mai multe podoabe și unelte, realizate cu câteva mii de ani în urmă. Descoperirea a rămas în istorie cu denumirea “tezaurul de la Cărbuna”.

Tezaurul, sau comoara de la Cărbuna, constituie una din cele mai importante vestigii, pe care le deține Muzeul Național de Etnografie și Istorie Națională, afirmă secretarul științific al muzeului Andrei Prohin:

Tezaurul de la Cărbuna reprezintă un set de circa 850 de piese din metal, piatră și os, ce datează de la începutul mileniului IV, înainte de Hristos. Ele ilustrează cultura Cucuteni-Tripolie, una dintre cele mai avansate culturi ale preistoriei, care a precedat vechile civilizații de agricultori din Mesopotamia și din Egiptul Antic. Peste 400 de piese din tezaurul de la Cărbuna reprezintă piese de podoabă – mărgele din scoici sau din os, dinte de cerb.

Această descoperire a provocat un mare eveniment și imediat a fost inclusă în mai multe publicații de arheologie din fosta Uniunea Sovietică, România și din alte țări europene”.

Piesele demonstrau nivelul înalt al meșteșugurilor pe care îl posedau oamenii din acea perioadă, a mai menționat Andrei Prohin. Spre exemplu, s-a stabilit că la realizarea  topoarelor găsite, meșteșugari din epoca aramei, care încă nu știau nici de bronz, nici de fier, au realizat mai multe operații complicate.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
5
Fri
6
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău