PATRIMONIU CULTURAL/ Victor Ghilaș: „Doina, acest cântec unical, ce ne reprezintă ca popor, este aproape de negăsit în stare autentică” (AUDIO)
-
25 Martie 2020 18:25
Patrimoniul cultural imaterial constituie o parte importantă a culturii naționale, pe lângă cel material, și doina este unul din elementele sale cele mai importante, spune directorul Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe, Victor Ghilaș. Specialiștii afirmă, însă, că este aproape de negăsit în stare autentică. Acest cântec unicat, ce ne reprezintă ca popor, a fost Inclus în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Despre alte elemente ale patrimoniului cultural imaterial ale poporului nostru, incluse în această listă și despre sunt măsurile pe care le întreprind specialiștii, instituțiile abilitatea pentru a proteja acest tezaur imaterial, care ne afirmă identitatea, relatează Victor Ghilaș, într-un interviu realizat de Alina Rusu :
« Doina este al doilea element din patrimoniul nostru cultural imaterial care a fost inclus în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Primul a fost călușul, ambele incluse de partea românească. În prezent, muncim împreună la un dosar în vederea includerii în Lista Reprezentativă a colindatului de ceată bărbătească.
Dacă e să revenim la doină, ea în prezent este într-o perioadă de degradare, cum am mai spus-o și cu alte ocazii. Am organizat un Festival-concurs, dedicat acestui gen liric, care s-a desfășurat în trei ediții la postul public de radio între anii 2012-2014... Am constatat că doina, de fapt, în varianta ei tradițională, clasică, se regăsește foarte și foarte puțin. De aceea, au fost promovate în special categorii intermediare – genuri ca doină-cântec, doină-baladă, cântec doinit. În condițiile când n-o mai poți găsi nu numai în repertoriul viu al comunităților, nu mai poți găsi o doină nici în arhivele noastre - e mai complicat să se orienteze și interpreții. Eu nu cunosc interpreți care ar putea să cânte o doină după canoanele ei consacrate…
Cor. RC : Atunci ce e de făcut ca să salvăm acest element prețios al patrimoniului nostru cultural ?
Salvăm măcar ceea ce avem și promovăm măcar ceea ce avem, adică categoriile acestea intermediare. Sigur, nu am epuizat toate acțiunile, toate măsurile pentru a depista doina. Chiar în cazul celor trei festivaluri, care au avut loc aici la Chișinău, am găsit interpreți care s-au descurcat de minune. Au fost câteva exemplare care într-adevăr au substanța unei doine adevărate. Dar mă refer în primul rând la doina instrumentală. Cât privește doina vocală, aici problema e mai gravă. Prin urmare, mai săpăm, mai căutăm, nu este exclus să mai găsim exemplare ale acestei specii ale genului liric… »