Patriarhul Kirill, declarații la indigo cu Kremlinul: „Rusia nu a atacat pe nimeni”

  • 03 Mai 18:39
Patriarhul Kirill, declarații la indigo cu Kremlinul: „Rusia nu a atacat pe nimeni”

​​Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat că Rusia nu a atacat pe nimeni, o afirmație ce amintește de declarațiile făcute de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, scrie Ukraîinska Pravda.

„Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor că o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele”, a afirmat acesta, citat de agenția RIA Novosti a statului rus., scrie HotNews.ro.

Patriarhul Rusiei a făcut afirmațiile în timpul unei predici ținute în Catedrala Arhanghelului Mihail din Piața Roșie, la 9 zile după Paști.

El a mai spus că Biserica Ortodoxă Rusă le cere sfinților îngropați în catedrală să se roage ca „granițele sacre” ale Rusiei să rămână de nepătruns iar rușii să aibă suficientă „înțelepciune, putere și onoare, dacă este cazul, pentru a apăra granițele sacre ale patriei”.

Amintim că papa Francisc a lansat un atac dur la adresa patriarhului Kirill într-un interviu publicat marți de Corriere della Sera, afirmând că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Patriarhul Kirill, Kremlinul și Serghei Lavrov susțin că Rusia „nu a atacat pe nimeni”

Afirmațiile liderului Bisericii Ortodoxe Ruse par trase la indigo cu declarațiile făcute de ministrul rus de externe Serghei Lavrov în luna martie, după o întâlnire intermediată de Turcia cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Întrebat la o conferință de presă pe care a susținut-o după încheierea negocierilor de pace dacă Rusia intenționează să atace și alte țări, Lavrov a răspuns că „nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”.

„Pur și simplu am explicat Ucrainei de multe ori că a apărut o situație care creează amenințări directe la adresa securității Federației Ruse. În ciuda anilor noștri de memorii, îndemnuri, apeluri, nimeni nu ne-a ascultat”, a adăugat ministrul rus de externe.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat la rândul său pe 20 februarie, cu 4 zile înainte ca președintele Vladimir Putin să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina, că Rusia „nu a invadat niciodată o altă țară”.

„Vă reamintim că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei sale. Și Rusia, care a supraviețuit atâtor războaie, este ultima țară din Europa care vrea să vorbească, chiar să pronunțe cuvântul 'război'”, a declarat Peskov la momentul respectiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău