Patriarhul Filaret al Kievului va cere Radei Supreme redenumirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Moscovei

  • 03 Noiembrie 2018 09:12
Patriarhul Filaret al Kievului va cere Radei Supreme redenumirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Moscovei

Patriarhia Kievului urmează să solicite Parlamentului ucrainean să adopte o lege, care să stabilească existența unei singure biserici ortodoxe în Ucraina și să schimbe numele actualei Biserici Ortodoxe Ucrainene subordonate Moscovei în Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina.

"Vom cere ca în Ucraina să existe o singură biserică ortodoxă ucraineană și ca Biserica Ortodoxă Rusă să nu se ascundă sub numele de 'ucraineană', fiind în esență rusească. Astfel, ne vom adresa Radei Supreme cu solicitarea de a adopta o lege care să prevadă că în Ucraina există o singură biserică ortodoxă ucraineană, iar cea de-a doua biserică ortodoxă să fie declarată rusească. Mai ales că această biserică ține slujbele în slavona bisericească, predica este în limba rusă, iar în est susține interese rusești", a explicat patriarhul Filaret de Kiev, transmite Rador, cu referire la Radio Svoboda. .

Potrivit acestuia, după unificare, biserica din Ucraina se va numi Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Amintim că la Kiev se pregătește un Consiliu unificator al noii biserici ucrainene.

Potrivit Patriarhiei Kievului, la consiliu vor putea participa doar cei care au cerut Patriarhului Ecumenic de Constantinopol să acorde Tomosul de autocefalie bisericii ortodoxe din Ucraina, ceea ce face imposibilă prezența Mitropolitul Onufrie, care ține de Patriarhia Moscovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău