Patriarhia Ecumenică a decis să exploreze toate modalitățile pentru emiterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Mitropolit

  • 03 Septembrie 2018 12:18
Patriarhia Ecumenică a decis să exploreze toate modalitățile pentru emiterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Mitropolit

Mitropolitul Emmanuel al Franței, care face parte din Comisia Specială a Patriarhiei Ecumenice privind analiza situației Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a spus vineri, 31 august, că „Patriarhia Ecumenică a decis să exploreze toate modalitățile pentru emiterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Declarația a fost făcută la scurt timp după încheierea întâlnirii dintre Patriarhul Kirill al Moscovei și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

Mitropolitul Emmanuel a confirmat faptul că pe parcursul celor peste două ore de discuții private principala temă a fost situația din Ucraina.

„După cum știți, există o schismă de peste 25 de ani în Ucraina, iar Patriarhia Ecumenică a luat decizia să exploreze toate modalitățile pentru a emite autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a spus Mitropolitul grec al Franței jurnaliștilor.

„Această decizie a fost luată în aprilie și deja implementăm această hotărâre”, a continuat Mitropolitul Emmanuel, asigurând jurnaliștii de faptul că „Patriarhul Kirill a fost informat cu privire la acest lucru în timpul vizitei sale la Patriarhia Ecumenică”.

Referitor la întâlnirea dintre cei doi Întâistătători ortodocși, Mitropolitul Franței a spus că „a fost o modalitate foarte frățească și sinceră că cei doi Întâistătători s-au întâlnit și au discutat toate aceste aspecte și cred că în acest fel trebuie să continue și pe viitor”.

Într-un interviu oferit jurnaliștilor de la Associated Press, Mitropolitul Emmanuel a spus că Patriarhul Ecumenic a repetat personal decizia Patriarhiei Ecumenice și că „nu există cale de întoarcere”.

„Încă nu am ajuns la finalul procedurii”.

Tomosul de autocefalie „este partea finală a acestei implementări”.

La rândul său, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk (Patriarhia Rusă) a declarant că discuția dintre cei doi Patriarhi „a fost foarte sinceră, foarte cordial”. ”A fost realmente o discuție de la inimă la inimă”, a subliniat Mitropolitul Ilarion.

Întrebat cu privire la situația din Ucraina și concluziile la care au ajuns cei doi Întâistătători, Mitropolitul Ilarion a spus că nu consideră că ar trebui sau că are dreptul să dezvăluie conținutul discuției dintre patriarhi „deoarece dacă ei ar fi dorit ca această discuție să aibă un format deschis, ar fi făcut acest lucru înaintea presei”. ”Nu s-a întâmplat. A fost o discuție privată dar a fost o discuție fraternă”, a subliniat el.

 

Sursa: Basilica

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău