Patimile Lui Iisus sunt prezentate într-o expoziție de sculptură, vernisată la Chișinău
-
20 Octombrie 2023 08:54
Patimile lui Iisus Hristos și momentul Învierii sunt prezentate într-o expoziție tactilă de sculpturi „Drumul Crucii”, organizată de Ambasada Italiei în Republica Moldova, în colaborare cu Asociația „Italia-Moldova”. Cincisprezece lucrări sunt confecționate din lemn de măslin care permite să obțină o levigare atât de fină că se aseamănă cu marmura, a menționat autorul expoziției care a adus-o din Italia, maestrul Cosimo Damiano Latorre. Maestrul invită toți vizitatorii să-și închidă ochii și să atingă fiecare sculptură cu mâna ca să descopere senzații invizibile ochiului, transmite IPN.
Cosimo Damiano Latorre a spus că sculpturile reprezintă drumul pe care Iisus l-a făcut din momentul în care a fost condamnat și până la moartea sa. În expoziție a mai fost adăugat momentul Învierii, fiindcă „dacă Iisus nu era să moară, Învierea acestuia nu avea să aibă sens”. Ultima sculptură din colecție reprezintă mâinile Lui Iisus care a Înviat și ține de mânuțele unui mic copil care simbolizează omul ce renaște. Potrivit maestrului, această expoziție satisface întru totul tema centrală a Săptămânii limbii italiene în lume din acest an - sustenabilitatea, sculpturile fiind realizate din lemn de măslin asociat cu marmura. Sculptorul a mai adăugat că lucrările sunt deschise pentru vizitatori cu dizabilități de vedere, pentru că pe perimetrul expoziției este instalată jos o bară din lemn care va ghida persoanele cu dizabilități să circule printre mese și să atingă aceste sculpturi.
Ambasadorul Italiei în Moldova, Lorenzo Tomassoni, a spus că aceasta expoziție reprezintă nu numai un punct de apropiere dintre biserica catolică și cea creștină, dar vine și cu un mesaj de pace, pentru că sculpturile sunt realizate din lemn de măslin, iar crenguța de măslin simbolizează pacea. Potrivit șefului misiunii diplomatice, acest mesaj este important, îndeosebi în prezent, când la hotarul Moldovei are loc un război brutal și în Orientul Mijlociu se desfășoară un conflict. Diplomatul a adăugat că există o legătură strânsă între Moldova și Italia în ceea ce privește religia, limba latină, valorile comune, cum ar fi dragostea față de familie.
Petru Vicol, directorul general al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a spus că vernisarea expoziției „Drumul Crucii” este un eveniment inedit, special, nu doar pentru muzeu, dar și pentru toată Republica Moldova. Este o expoziție extraordinar de frumoasă atât ca aspect estetic, cât și ca mesaj. Având în vedere că expoziția este accesibilă și pentru vizitatori cu dizabilități de vedere, directorul muzeului a îndemnat câți mai mulți omeni să cunoască aceste sculpturi.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 octombrie, timp în care autorul expoziției invită toți vizitatorii să-și expună opinia privind sculpturile, lăsând un mesaj în Cartea de Impresii. Evenimentul este organizat în contextul promovării culturii italiene în Republica Moldova: „Săptămâna limbii italiene în lume”.