Paștele catolic: Zeci de mii de credincioși, așteptați la Vatican pentru a asista la slujba oficiată de papa Francisc

  • 09 Aprilie 2023 10:30
Paștele catolic: Zeci de mii de credincioși, așteptați la Vatican pentru a asista la slujba oficiată de papa Francisc

Zeci de mii de credincioși creștini sunt așteptați duminică în Piața Sfântul Petru din Vatican pentru a asista la slujba oficiată cu ocazia Paștelui catolic de papa Francisc, care va pronunța apoi tradiționala binecuvântare "Urbi et Orbi", informează Agerpres.

Sâmbătă seară, suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, care a fost spitalizat săptămâna trecută, a prezidat timp de două ore și jumătate vigilia pascală a Învierii Domnului în bazilica Sfântul Petru din Roma, în prezența unui public alcătuit din aproximativ 8.000 de persoane.

"În fața puterii răului (...), a logicilor de calcul și a indiferenței care par să guverneze societatea, a cancerului corupției, a propagandei nedreptății, a vânturilor înghețate ale războiului", papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși "să regăsească amintirea care regenerează speranța".

Liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă a botezat apoi, unul câte unul, opt adulți - femei și bărbați -, originari din Albania, Statele Unite, Nigeria, Italia și Venezuela.

Duminică, papa Francisc va oficia slujba de Înviere la ora locală 10:00 (08:00 GMT), apoi va pronunța la ora 12:00 (10:00 GMT) binecuvântarea "Urbi et Orbi", prin care suveranul pontif face în mod tradițional un tur de orizont al conflictelor de pe planeta noastră.

La fel ca în 2022, mesajul său ar urma să fie marcat de războiul din Ucraina, dar și de reaprinderea tensiunilor în Orientul Apropiat și de recentele naufragii prin care mai mulți migranți și-au pierdut viețile în Marea Mediterană.

Papa Francisc, a cărui sănătate pare tot mai fragilă și care se deplasează într-un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, va face și o baie de mulțime la bordul "Papamobilului" său în Piața Sfântul Petru.

Vineri, suveranul pontif și-a anulat din cauza frigului participarea la tradiționala ceremonie "Drumul Crucii" organizată în jurul Colosseumului din Roma, dar a prezidat totuși, așa cum era prevăzut, celebrarea Patimii Domnului.

Săptămâna Mare și Paștele, care comemorează moartea și învierea lui Hristos, reprezintă în calendarul catolic principalul eveniment al anului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău