Pașaportul moldovenesc, luxul râvnit de rușii din Rusia (Revista presei)

  • 18 Ianuarie 10:16
Pașaportul moldovenesc, luxul râvnit de rușii din Rusia (Revista presei)

Când și cu cât vor scădea tarifele la gaz?  Ce răspunde ministrul Energiei, scrie Anticorupție. Din luna februarie a anului curent am putea beneficia de reduceri la tarifele pentru  gaz. Posibila micșorare a prețului plătit de consumatori a fost a confirmată de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii Secretele Puterii, de la Jurnal TV. Ministrul a declarat că Moldovagaz deja are pregătită o solicitare către Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) în care cere revizuirea tarifelor. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că există  toate premisele ca din luna februarie consumatorii să plătească un tarif mai mic pentru gaz.  Această nouă perspectivă s-ar datora prețurilor mai mici de achiziție a gazului.

Mold-Street se referă astăzi la Vilele de lux din Franța ale lui Plahotniuc. Săptămâna trecută s-au făcut percheziții în Franța la mai multe bunuri imobile ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, a anunțat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit procurilor, acțiunile de urmărire penală au fost efectuate în localitățile Sciez, Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine din Departamentul Haute-Savoie, în perioada 9-11 ianuarie 2024 și au vizat trei bunuri imobile, „identificate prin schimbul de informații și coordonarea eforturilor cu autoritățile franceze”. Mold-Street observă că de fapt, aceste imobile au fost identificate și descrise de RISE Moldova într-o amplă anchetă, încă în septembrie 2018. Așa că procurorii moldoveni au ajuns acolo abia peste cinci ani după reporterii RISE.

Pașaportul moldovenesc, luxul râvnit de rușii din Rusia, titrează DW. Cei care fug din statul agresor Rusia își caută disperați descendenți prin fostele republici sovietice, pentru a dobândi cetățenia acestor state. Miza principală a rușilor care fug acum din Rusia este însă evitarea mobilizării decretate de Putin. Potrivit surselor din cadrul Agenției Servicii Publice consultate de DW, din Rusia fug în Moldova nu doar bărbații ruși vânați ca să fie trimiși pe front în Ucraina, ci familii întregi, în special familiile cu copii.

În acest timp, președintele rus Vladimir Putin se laudă că rușii fugiți din Rusia de frica războiului revin în număr mare, „pentru că nu mai suportă condițiile din Vest, deoarece acolo WC-ul pentru băieți și fete este comun”.

Ziarul de Gardă, scrie  cum aproximativ patru milioane de lei din bugetul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au ajuns la o companie rusă, care a câștigat dreptul de a oferi servicii de diagnosticare a vagoanelor marfare în urma unei licitații soldate cu acuzații și o contestare. Tot în această ediție, în aceeași rubrică, citiți despre Dragoș Musteață, protestatar și om de afaceri, care în aprilie 2009 a arborat drapelul Uniunii Europene pe clădirile Președinției și Parlamentului, iar în prezent este fondatorul unei firme care instalează stații de așteptare în valoare de aproape 200 de mii de lei bucata, din banii publici.  ZDG publică  și un interviu cu Andrei Bolocan, autorul și realizatorul produselor digitale – „Internetu’ Grăiește” și emisiunea „Lumina”. Acesta a vorbit despre cum vede viața politică și socială din R. Moldova, precum și despre aspirațiile țării de a se integra în Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău