Pașapoarte rusești pentru locuitorii din Herson și Zaporojie. Ministerul de Externe ucrainean: Acordarea forțată de pașapoarte este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei

  • 25 Mai 2022 19:54
Pașapoarte rusești pentru locuitorii din Herson și Zaporojie. Ministerul de Externe ucrainean: Acordarea forțată de pașapoarte este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Ucraina a denunțat miercuri instaurarea unei proceduri speciale de către Moscova care simplifică acordarea de pașapoarte rusești ucrainenilor din regiunile ocupate de trupele ruse, calificând aceasta drept o "încălcare flagrantă" a integrității sale teritoriale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Acordarea forțată de pașapoarte ucrainenilor din Herson și Zaporojie este o nouă dovadă a obiectivului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Prin această decizie a președintelui rus, Moscova urmărește, potrivit MAE ucrainean, "confiscarea teritoriilor ucrainene pentru ocuparea lor și integrarea lor în domeniul juridic, politic și economic" al Federației Ruse.

Regiunea Herson a fost cucerită integral de armata rusă după lansarea invaziei ruse în 24 februarie, în timp ce cea din Zaporojie este doar parțial controlată de Moscova.

Rezidenții din aceste teritorii ocupate sunt vizați de "procedura simplificată" instituită de președintele rus Vladimir Putin printr-un decret miercuri.

Ministerul ucrainean de Externe a apreciat că această măsură "deschide calea obligării locuitorilor din teritoriile ocupate temporar de armata rusă să obțină cetățenia rusă".

Kievul a estimat că o astfel de măsură reprezintă o "încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei" și a "normelor și principiilor dreptului internațional".

"Decretul prezidențial rus este nul din punct de vedere juridic și nu va avea consecințe" asupra "apartenenței locuitorilor din teritoriile temporar ocupate de Rusia la cetățenia ucraineană", potrivit MAE de la Kiev.

Decretul lui Putin extinde decizia pe baza căreia pașapoarte rusești au fost distribuite locuitorilor din regiunile Donețk și Lugansk, ocupate de ruși, în regiunile Zaporojie și Herson. Documentul intră în vigoare de la data semnării lui, adică din 25 mai, potrivit media ucrainene.

Până în iunie 2021, peste 630.000 de persoane din regiunile Lugansk și Donețk, aflate sub controlul milițiilor separatiste dirijate de Moscova, primiseră pașapoarte rusești, potrivit autorităților ucrainene. De altfel, cu câteva zile înaintea declanșării războiului împotriva Ucrainei, Rusia recunoscuse independența așa-ziselor 'republici populare' Donețk și Lugansk din estul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău