PAS vine cu amendamente în susținerea pensionarilor

  • 15 Decembrie 2020 15:02
PAS vine cu amendamente în susținerea pensionarilor

Partidul Acțiune și Solidaritate va susține în plenul Parlamentului un amendament ce ține de alocarea a două plăți unice a câte 1000 de lei, de sărbători, pentru pensionarii care au o pensie mai mică de patru mii de lei. Potrivit deputatului PAS, Dan Perciun, varianta inițială a bugetului de asigurări sociale a prevăzut ca în 2021 nicio plată să nu mai meargă pentru pensionari. Până la urmă, Guvernul a acceptat doar propunerea venită de la PSRM și a acceptat ca o asemenea plată să fie acceptată o singură dată, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul a spus că, pentru 2021, bugetul de asigurări sociale prevede fonduri pentru două indexări de pensii, a câte 0,6% și 0,2%, adică mai puțin de 1% pe an. Anume din acest motiv, PAS a propus un amendament la bugetul de asigurări sociale prin care solicită Guvernului majorarea pensiei minime. PAS consideră că este foarte important ca pensionarii în Republica Moldova să ajungă la  o pensie de cel puțin 2000 de lei. În acest sens, a fost înregistrat un proiect de lege încă în luna septembrie, atunci Guvernul s-a opus. Înțelegând constrângerile bugetare care există, PAS propune ca pensia minimă să fie majorată cel puțin până la 1300 de lei. Am constatat, cu regret, că în ședința de ieri, Guvernul a respins această propunere și în continuare consideră că este normal ca oamenii care au muncit 34 de ani să beneficieze de o pensie minimă de 1143 de lei.

Dan Perciun crede că este principial ca Republica Moldova să ofere o perspectivă pentru pensionarii cu venituri foarte mici, să majoreze pensia minimă și, gradual, aceasta să ajungă la minimumul de existență. Pentru anul 2021 e nevoie de o creștere de măcar 15% a pensiei minime, până la cuantumul de 1300 de lei. Potrivit lui, politica socială cu care avenit Guvernul în Parlament și care a fost deja votată în prima lectură ridică mai multe semne de întrebare și nu vine în susținerea acelei categorii care, în plină criză economică, are cea mai mare nevoie de susținere.

Colegul său, deputatul Ion Groza, a menționat că unul din amendamente PAS se referă la scutirea personală a soției și soțului. Actuala variantă a proiectului de buget prevede anularea uneia din scutirile personale, a soției sau a soțului, ceea ce înseamnă că familia nu va beneficia de o scutire de 11 mii de lei. Crede că această normă este antisocială. O altă prevedere ține de impozitarea coletelor cu o valoare de peste 100 de euro. PAS crede că suma de 200 de euro este un minim rezonabil și nu trebuie micșorată, de aceea deputații vor înainta un amendament în acces sens. Un alt amendament se referă la prevederea anulării scutirii de TVA oferită organizațiilor și întreprinderilor societăților nevăzătorilor, surzilor și invalizilor. PAS propune să fie menținută această scutire.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău