PAS propune modificarea Codului Educației. Sunt vizați absolvenții cu studii peste hotare

  • 03 Iunie 13:30
PAS propune modificarea Codului Educației. Sunt vizați absolvenții cu studii peste hotare

PAS propune ca și absolvenții instituțiilor de învățământ de peste hotare, cu studii pedagogice, să beneficieze de aceleași îndemnizații la angajare, ca și absolvenții din țară, dacă se încadrează în câmpul muncii conform repartizărilor Ministerului Educației Culturii și Cercetării. Propunerea se conține într-un proiect de modificare a Codului Educației, înregistrat de deputatul Vladimir Bolea, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, parlamentarul a explicat necesitatea modificărilor în cauză prin faptul că astfel tinerii specialiști, indiferent unde și-au făcut studiile, vor fi susținuți la angajarea în câmpul muncii. Totodată, se va contribui la soluționarea problemei posturilor vacante din instituțiile de învățământ din țară.

Pe lângă îndemnizația la angajare, se propune ca absolvenții instituțiilor de învățământ din străinătate se beneficieze și de celelalte facilități oferite absolvenților instituțiilor naționale, cum ar fi compensarea cheltuielilor pentru închirierea spațiului locativ sau pentru plata consumul de energie termică și electrică.

„Considerăm că toți absolvenții instituțiilor de învățământ din străinătate reveniți trebuie să se bucure de dreptul de angajare în funcții didactice pe teritoriul Republicii Moldova și de aceleași indemnizații similar tinerilor specialiști care au urmat studiile în cadrul instituțiilor naționale”, a spus Vladimir Bolea.

După absolvire și repartizare, tinerii specialiști din pedagogie beneficiază de indemnizația unică, în valoare de 120 de mii de lei pentru cei care au absolvit instituții de învățământ superior și 96 de mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic post-secundar. Tinerilor specialiști li se achită lunar cheltuielile pentru închirierea spațiului locativ și pentru consumul de energie termică și electrică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23
Cer acoperit de nori
Umiditate:33 %
Vint:4,6 m/s
Wed
19
Thu
21
Fri
21
Sat
24
Sun
23

Curs oficial BNM 14 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4080 0.0141
USD 17.1276 -0.0436
RON 4.0068 0.0015
UAH 0.6320 -0.0048
RUB 0.2417 0.0002
Arhivă Radio Chișinău