PAS propune înăsprirea sancțiunilor contravenționale pentru construcții ilegale

  • 21 Februarie 2022 14:16
PAS propune înăsprirea sancțiunilor contravenționale pentru construcții ilegale

Partidul Acțiune și Solidaritate propune înăsprirea sancțiunilor pentru intervențiile care țin de monumentele istorice și cele de for public. În cazul încălcării regimului de protecție și de folosire a bunurilor de patrimoniu cultural și a monumentelor de for public sancțiunea va crește de la o amendă de maximum 7 500 de lei pentru persoane juridice la cel puțin 50 000 de lei. De asemenea, se propune majorarea amenzilor pentru demontarea, strămutarea sau modificarea monumentelor istorice, dar și intervențiile prin construcție neautorizată. Un proiect de lege în acest sens a fost prezentat luni de către un grup de deputați și consilieri PAS, transmite IPN.

Potrivit autorilor, cel mai des este încălcat articolul ce ține de construcțiile ilegale. Pe parcursul anului 2021, doar Agenția de Supraveghere Tehnică a constatat 544 de contravenții în domeniul construcțiilor. Prevederile legislative curente nu sunt în măsură să preîntâmpine acțiunile ilicite în domeniul construcțiilor.

Pentru contravențiile legate de construcția, reconstrucția, modificarea documentației de proiect se propune majorarea amenzii de la maxim 9 800 de lei pentru persoanele juridice la 75 000 de lei.

„De asemenea am prevăzut majorarea amenzilor pentru demontarea, strămutarea sau modificarea monumentelor istorice, intervențiile prin construcție neautorizată, încălcarea autorizației de construcție pe terenul monumentului istoric sau eliberarea de către emitent a autorizației de construire în lipsa certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru terenurile cu patrimoniu arheologic sau în lipsa avizului Consiliului Național al Monumentelor Istorice. În cazul tuturor acestor tipuri de infracțiuni sancțiunea va crește de cel puțin 7-8 ori și va atinge valoare de 50-75 de mii de lei”, se arată într-un comunicat de presă

Pornind de la experiența statelor cu o practică mai eficientă de protejare a monumentelor istorice, se propune interzicerea aplicării aparatelor de climatizare pe fațadele principale ale clădirilor care reprezintă monumente istorice. „Această practică vicioasă, dincolo că poate aduce prejudicii monumentelor istorice, mai și afectează aspectul exterior al acestora”, precizează aleșii PAS.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău