PAS: Împrumutul de la Federația Rusă este foarte periculos. Sau poate că Igor Dodon deschide ușa către unele companii care lucrează pentru el

  • 21 Aprilie 2020 13:34
PAS: Împrumutul de la Federația Rusă este foarte periculos. Sau poate că Igor Dodon deschide ușa către unele companii care lucrează pentru el

Partidul Acțiune și Solidaritate califică drept obscur împrumutul pe care Rep. Moldova intenționează să-l ia din Federația Rusă. Acordul pe acest împrumut conține prevederi care ar duce țara la îndatorare pe termen lung, potrivit PAS.

Președinta PAS Maia Sandu a declarat astăzi într-o conferință de presă că acest împrumut este unul foarte periculos, care creează riscuri de corupție.

Statul Republica Moldova emite un fel de garanție pentru debitori privați, întreprinderi private, iar noi, cetățenii, urmează să rambursăm această datorie, dacă acești debitori, despre care nu știm cine sunt, nu rambursează la timp datoriile către băncile rusești. Există riscul ca autoritățile R. Moldova să elibereze aceste prevederi în mod abuziv. Cine sunt acești debitori? Cine sunt aceste companii moldovenești care pot lua credite și să facă datorii față de băncile rusești. Ce are acest împrumut cu niște împrumuturi private? Ce se ascunde în spatele acestei prevederi? Sau poate că Igor Dodon deschide ușa către unele companii care lucrează pentru el?”

Fostul ministrul al Finanțelor din Guvernul Sandu, Natalia Gavriliță, remarcă faptul că nu există o claritate în ce cont vine împrumutul luat în timp de criză, care e procedura utilizării acestor bani și pentru ce proiecte sunt destinați.

Fostul ministru consideră că banii din buget ar trebui orientați pentru salarii, pensii, și nu pentru a plăti dobânzi în condiții dubioase. Pentru comparație, Natalia Gavriliță s-a referit la împrumuturile de la FMI unul dintre care nu are nicio dobândă.

În același timp cu acordul de finanțarea din Federația Rusă, există și acordul cu Fondul Monetar Internațional, care ne acordă împrumut cu 0% și vom plăti doar peste câțiva ani, datorie scadentă. Având acces la resurse mai ieftine, noi alegem împrumuturi obscure pentru efectuarea unor proiecte care nici măcar nu sunt specificate”.

PAS consideră că există riscuri majore de îndatorare a țării și că acordul privind creditul rusesc trebuie revăzut. PAS va cere prezența ministrului de externe în Parlament, pentru a explica de ce a fost semnat un asemenea acord în defavoarea R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău