Partidul lui Viktor Orban a boicotat o dezbatere parlamentară despre spionajul rus

  • 01 Iunie 14:52
Partidul lui Viktor Orban a boicotat o dezbatere parlamentară despre spionajul rus

Partidul lui Viktor Orban, aflat la guvernare în Ungaria, a boicotat vineri seara o sesiune parlamentară extraordinară convocată de opoziție pe tema atacurilor cibernetice ruse pe care guvernul le-a minimalizat, notează Agerpres.

"Scandalul nu este că hackerii ruși au atacat Ungaria, ci că guvernul nu a avut nicio reacție", a declarat pentru AFP parlamentarul de opoziție Bence Tordai.

"El rămâne tăcut atunci când secretele maghiare și cele ale aliaților noștri din Uniunea Europeană și NATO sunt luate de spionii ruși", a adăugat el.

Într-o declarație trimisă AFP, la care face referire sursa citată, partidul FIDESZ al lui Viktor Orban a precizat că "inițiativa stângii" este o "farsă" și că, prin urmare, "nu va participa la sesiune".

Formațiunea politică a calificat drept "minciuni de campanie electorală" informațiile care au apărut în presă înainte de alegerile parlamentare din 2022 și care vorbeau despre faptul că sistemele Ministerului Afacerilor Externe au fost infiltrate cu un an mai devreme de serviciile ruse.

Dar, la mijlocul lunii mai, site-ul de știri 444 l-a confruntat din nou pe ministrul de externe Peter Szijjarto cu un raport al serviciilor secrete maghiare pe care l-a obținut, care documenta daunele cauzate de atacurile hackerilor.

Conform documentului, "peste 4.000 de stații de lucru și peste 930 de servere au fost compromise" de grupurile APT 28 al GRU și APT 29 al FSB, serviciile ruse de informații.

Săptămâna trecută, liderul naționalist Viktor Orban a încercat să minimalizeze amploarea operațiunii de hacking.

"Încercarea de a accesa datele altor persoane este o rutină zilnică pentru fiecare stat, iar Ungaria nu face excepție", a spus el, în contextul în care este singurul lider din UE care a menținut un nivel ridicat de cooperare cu Moscova, în ciuda invaziei ruse din Ucraina.

"De la nord la sud, de la est la vest, există încercări constante de intruziune", a declarat el tabloidului Blikk.

Guvernul a insistat că "nicio informație confidențială" nu a "căzut în mâinile vreunui străin" și că atacul "nu a dat roade".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău