Partidul lui Emmanuel Macron și-a schimbat din nou numele - Renaissance. Liderul francez devine președinte de onoare

  • 18 Septembrie 2022 13:00
Partidul lui Emmanuel Macron și-a schimbat din nou numele - Renaissance. Liderul francez devine președinte de onoare

La République en Marche (LREM), mișcarea politică a președintelui francez Emmanuel Macron, și-a schimbat oficial numele sâmbătă în partidul Renaissance (Renaștere), notează AFP.

Creat cu doar un an înainte de instalarea sa la Palatul Elysée în 2017, instrument al realegerii sale în 2022, partidul lui Macron se reinventează, în contextul în care fondatorul său nu va putea solicita un al treilea mandat prezidențial în 2027. Militanții s-au adunat în congres sâmbătă la Carrousel du Louvre la Paris, la câțiva metri de piramida unde cel mai tânăr președinte al Republicii a V-a și-a sărbătorit prima sa victorie în 2017, conform Agerpres. „Fără unitate, extremele vor predomina”, a avertizat sâmbătă Emmanuel Macron, acum președinte de onoare al Renaissance, reales în mai în fața candidatei formațiunii Rassemblement national (RN, extremă dreaptă), Marine Le Pen, care a obținut peste 41% din voturile exprimate.

Cu 2,6 milioane mai multe voturi decât în turul secund din 2017. La legislativele din iunie, președintele reales a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională, în timp ce RN și-a doborât recordul cu 89 de deputați aleși. Prezentă la miting, premierul Elisabeth Borne a pledat încă o dată pentru „a depăși” politic diferențele dintre dreapta și stânga, crezul șefului statului. Noua conducere a Renaissance se află sub direcția lui Stephane Séjourné, 37 de ani, fost colaborator al șefului statului și președinte al grupului Renaissance din Parlamentul European.

El va fi înconjurat de secretari generali adjuncți, printre care ministrul economiei, Bruno Le Maire, care se va ocupa de ideologie, și ministrul de interne, Gérald Darmanin, de formare. A fost necesar „să îi punem în jurul mesei pe toți pretendenții” la prezidențialele din 2027, a explicat un executiv din fosta conducere, citat de AFP.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău