Partidul Laburist britanic pledează pentru organizarea unor alegeri parlamentare și pentru un nou referendum privind apartenența la UE

  • 12 Noiembrie 2018 11:27
Partidul Laburist britanic pledează pentru  organizarea unor alegeri parlamentare și pentru un nou referendum privind apartenența la UE

Partidul Laburist britanic (de opoziție) va face demersuri pentru organizarea unor alegeri parlamentare și, posibil, pentru un nou referendum privind apartenența la Uniunea Europeană dacă planul premierului Theresa May privind ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar va fi respins, a anunțat luni purtătorul de cuvânt pentru Brexit al laburiștilor britanici, Keir Starmer, notează Reuters.

''Dacă acordul este respins atunci noi vom solicita alegeri generale. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci trebuie să rămână pe masă toate opțiunile și printre acestea se află cea pentru un vot public'', a spus Starmer.

Întrebat duminică despre posibilitatea unui nou referendum, liderul laburist Jeremy Corbyn a afirmat că acesta a avut deja loc și că acum este timpul ca populația să fie unită.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută de către premierul britanic Theresa May aliatului său nord-irlandez Partidul Democratic Unionist (DUP), șefa executivului britanic explică faptul că Uniunea Europeană insistă ca Irlanda de Nord să rămână aliniată cu Republica Irlanda în privința reglementărilor, pentru a se evita revenirea la o frontieră fizică între cele două părți ale insulei irlandeze.

Această soluție, așa-numita 'plasă de siguranță', ar interveni până la ajungerea la un acord privitor la viitoarea relație dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Theresa May a adăugat că 'nu va accepta niciodată o soluție care ar diviza Regatul Unit'.

Scrisoarea sugerează, totuși, că pentru Irlanda de Nord 'ar putea fi nevoie de soluții de aliniere specifice în anumite scenarii'.

Cotidianul The Times a relatat joi că acordul cu Uniunea Europeană privind retragerea Regatului Unit din blocul comunitar va fi publicat marți după ce în ziua anterioară cabinetul britanic va analiza înțelegerea, potrivit unui proiect de calendar care este discutat la Londra. Ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, ar urma să se întâlnească marți cu negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, în aceeași zi cu publicarea Acordului de Retragere complet și cu conturarea declarației politice.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană dorește să nu fie creată o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală și în piața unică europene. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a țării.

Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabilește o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona și de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăște în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar și secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o țară terță.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău