Partidul de la guvernare promovează anularea regimului duty free

  • 26 Septembrie 2022 14:35
Partidul de la guvernare promovează anularea regimului duty free

Regimul duty free urmează să fie anulat pe întreg teritoriu Republicii Moldova. Cu o inițiativă în acest sens a venit deputatul Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe. Odată ce noile prevederi vor intra în vigoare, magazine duty free vor mai putea activa în regim de duty free doar până la expirarea licenței, transmite IPN.

„Ne amintim foarte bine că regimul duty free, în special în trecut, a fost o sursă de tot felul de... Să nu le spunem doar scheme. Au fost pur și simplu privilegii acordate și un fel de practică care nu tocmai a ajutat concurenței loiale. Ne amintim cu toții cum guvernarea din anii 2016-2019, guvernarea lui Plahotniuc, a promovat aceste principii de inechitate totală pentru a favoriza prietenii săi din regimul duty free. De exemplu, a permis instalarea duty free la intrare în regiunea transnistreană. Atunci a apărut și permisiunea de a instala magazinele duty free pe sensul de intrare. A apărut și ideea năstrușnică de a instala benzinării în regim duty free. S-a votat o lege, dar nu au reușit să o implementeze”, a declarat parlamentarul într-o conferință de presă.

Potrivit lui, este necesar să existe un tratament echitabil și cât mai puține privilegii, pentru a nu permite alimentarea sentimentului de nedreptate. Anularea regimului duty free va asigura inclusiv venituri suplimentare în bugetul de stat într-o perioadă cu provocări economice deosebite. „Avem certitudinea că aceste privilegii trebuie anulate, iar resursele colectate din acest proiect de lege trebuie puse funcțiune ca să ajute mai mulți agenți economice”, a mai spus Dumitru Alaiba.

Magazinele duty free urmează să dispară în momentul în care le expiră licență. De exemplu, în cazul Aeroportului Internațional Chișinău acest lucru se va întâmpla în luna decembrie. Însă acest fapt nu înseamnă cu punctele comerciale vor fi interzise. Acestea vor putea activa în continuare, doar că vor achita taxe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău