Partidul de la Guvernare, Acțiune și Solidaritate, se situează în fruntea clasamentului în majoritatea consiliilor raionale

  • 06 Noiembrie 2023 11:28
Partidul de la Guvernare, Acțiune și Solidaritate, se situează în fruntea clasamentului în majoritatea consiliilor raionale

În cadrul alegerilor locale generale de ieri, 5 noiembrie, votul politic a fost acordat în mare parte partidului de la guvernare PAS, urmat de PSRM și MAN. Cele mai multe voturi în consiliile raionale, peste 25 la sută, le-a acumulat PAS, în special în zona de centru și cea de sud. În zona de Nord, cele mai multe voturi au fost acordate PSRM, transmite Radio Chișinău.

În majoritatea consiliilor raionale, partidul de la Guvernare, Acțiune și Solidaritate,  se situează în fruntea clasamentului, conform procentului acumulat. Este vorba de 19 raioane, din centrul și sudul R. Moldova.

Astfel la Ialoveni– PAS a acumulat 44,8%, la Strășeni -  47,9% din voturi, la Ungheni - PAS a acumulat 27,8% din sufragii în consiliul raional, la Sângerei, 34,6%. PAS a acumulat cele mai multe voturi și în consiliul raional Rezina- 24,6. La Nisporeni - 32 %. La Sud, la Cahul și Cantemir  – PAS conduce în consiliile  raionale cu 35%. Și în alte raioane din Sud - Leova, Cimișlia, la Căușeni, Ștefan Vodă,  PAS este în frunte, conform procentelor acumulate în consiliile raionale.

Potrivit numărului voturilor exprimate politic partidelor în consiliile raionale și municipale, PAS a acumulat peste 293 de mii de voturi, adică 25,5 a sută din numărul total de alegători care au participat la scrutin.

PAS este urmat de PSRM, care a acumulat cele mai multe voturi în zona de Nord. Este vorba de Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Drochia, Râșcani, Soroca, în centru la Dubăsari și în sud la Basarabeasca. În câteva raioane din zona centrală, PSRM s-a situat pe locul doi, după PAS. În total, Socialiștii au acumulat 212.900 de voturi în consiliile raionale, ceea ce înseamnă 18,5 din totalul celor care au participat duminică la vot.

Mișcarea Alternativa Națională, a primarului de Chișinău Ion Ceban, a obținut 33 la sută din voturi în consiliul municipal Chișinău, adică 85.162 de voturi, la nivel național această cifră indică un procent 7,4%, suficientă pentru a trece pragul electoral în Parlament, de exemplu.

Numărul de voturi exprimate în acest scrutin în consiliile raionale și municipale arată o susținere de 5,6% pentru Partidul Social Democrat European și de 4% pentru PCRM.

Partidul Renașterea, afiliat lui Ilan Șor, a acumulat sub 2% din numărul total de voturi exprimate la scrutinul local de duminică, 5 noiembrie, în consiliile locale și municipale, cele mai multe la Orhei și Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău