Partidele din fosta AIE sunt în prăbușire

  • 06 Iunie 2013 14:18
Partidele din fosta AIE sunt în prăbușire

După criza politică din ultimele luni singurul beneficiar este PCRM, relevă datele Barometrului Socio-Politic dat publicității ieri. Comuniștii ar primi un număr aproape dublu de voturi decât PLDM, PD și PL la un loc, scrie Timpul.

Aceeași publicație mai scrie că Dorin Chirtoacă este cel mai agreat politician din rândul forțelor democrate. Primarul general al Chișinăului are, potrivit Barometrului Socio-Politic, o popularitate cu peste 50% mai mare decât fostul premier Vlad Filat, la finalul crizei politice care a decimat fosta Alianță pentru Integrare Europeană. Chirtoacă este al doilea după liderul comunist, Vladimir Voronin. Pe următoarele locuri se plasează, președintele PD Marian Lupu (21%), liderul PL Mihai Ghimpu și președintele țării Nicolae Timofti (ambii cu câte 15 procente).

Cad capete liberale în Guvernul Leancă, scrie Ziarul Național. Mai mulți șefi de agenții de stat, membri ai Partidului Liberal, au fost demiși din funcție de către Guvern. Este vorba despre directorul „Moldsilva”, Ion Cebanu, directorul Agenției Turismului, Ludmila Dumitraș, și șeful Inspectoratului Ecologic de Stat, Veaceslav Untilă.

Din seria de aticole despre crimele comunismului, Adevărul scrie în ediția de astăzi despre farsa alegerilor din RSS Moldovenească.  Pentru a da aparență democratică guvernării din Basarabia acaparată prin forță, mai întâi la 28 iunie 1940, apoi la 23 august 1944, dar și pentru a se menține la putere, regimul comunist al URSS, cu regularitate, a înscenat alegeri în sovietele locale și cele central. Locuitorii RSSM erau îndemnați să-și dea votul pentru „Blocul de nezdruncinat al comuniștilor și celor fără de partid“, constituit, în cea mai mare parte, din nomenclatura de partid. Regimul strecura pe liste câte un muncitor sau colhoznic, de obicei cu puțină carte și îndoctrinat de marxism-leninism. Scrutinul fiind bine regizat, în lipsa unei candidaturi de alternativă, rezultatul era cel planificat dinainte de guvernare: 99,9% din alegători își exprimau votul pentru unicul candidat inclus pe listă.

Fervexul va fi retras din farmacii, aflăm din Adevărul.  Medicamentul antigripal a dispărut din mai multe apoteci din Chișinău, după ce autorități sanitare europene au anunțat că doctoria, suspectată că ar da reacții adverse, va fi retrasă de pe piața UE.

Adevărul mai relevă că acoperișul galeriei „Constantin Brâncuși“ din Chișinău, unde sunt expuse anual sute de lucrări și sunt organizate expoziții internaționale, riscă să se prăbușească din cauza unui balcon construit de vecinii de deasupra.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău