Partidele arabe din Israel îl sprijină pe Benny Gantz pentru funcția de premier

  • 23 Septembrie 2019 09:57
Partidele arabe din Israel îl sprijină pe Benny Gantz pentru funcția de premier

Lista Unită, organizația care reunește cele patru mari formațiuni politice arabe din Israel, și-a anunțat duminică opțiunea de a-l susține pe Benny Gantz pentru ocuparea funcției de prim-ministru, în detrimentul actualului premier, Benjamin Netanyahu, informează site-ul agenției DPA, informează Mediafax.

Organizația i-a transmis un mesaj în acest sens președintelui Reuven Rivlin, care poartă discuții duminică și luni cu partidele parlamentare despre formarea unui nou Guvern, după ce niciun partid nu a obținut majoritatea în urma alegerilor parlamentare de săptămâna trecută, notează sursa citată

Decizia Listei de a-l susține pe Gantz este una surprinzătoare, întrucât organizația evită să susțină vreun candidat în astfel de condiții. Ultima dată când partidele arabe au susținut un candidat pentru funcția de premier al Israelului a fost în 1992, când acestea i-au acordat sprijin lui Yitzhak Rabin.

„Vrem să punem capăt erei Benjamin Netanyahu și, prin urmare, îl vom recomanda pe Benny Gantz pentru formarea viitorului Guvern”, i-a transmis liderul Listei Unite, Ayman Odeh, președintelui Rivlin.

În urma alegerilor de săptămâna trecută, Lista Unită a devenit cea de-a treia formațiune politică din Knesset, cu 13 locuri.

Partidele arabe nu au făcut niciodată parte din Guvern, iar analiștii se așteaptă să refuze și de această dată să numească minștri, dar ar putea sprijini din extrerior o coaliție condusă de Gantz.

DPA notează că datorită sprijinului Listei, Gantz ar avea un avantaj în fața lui Netanyahu în competiția pentru fotoliul de premier.

Potrivit ultimelor rezultate, coaliția Albastru & Alb, condusă de Gantz, a obținut 33 de locuri din cele 120 din Knesset, în timp ce Likud, al premierului în exercițiu, Netanyahu, a obținut 31.

Atât Gantz, cât și Netanyahu au anunțat că intenționează să conducă viitorul guvern de uniune națională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
8
Fri
9
Sat
1
Sun
2
Mon
4

Curs oficial BNM 03 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0773 0.0331
USD 17.5169 0.0420
RON 4.3227 0.0056
UAH 0.6272 0.0034
RUB 0.2376 0.0019
Arhivă Radio Chișinău