Partenerii externi schimbă tonalitatea în raport cu regimul de la Chișinău (Revista presei)

  • 19 Mai 2017 09:40
Partenerii externi schimbă tonalitatea în raport cu regimul de la Chișinău (Revista presei)

Revista presei din 19 mai 2017

Adevărul scrie despre intenția lui Mihai Ghimpu de demitere a lui Igor Dodon: „Se află mai mult la Moscova decât la Chișinău, titrează publicația. Ghimpu afirmă că nu are susținere parlamentară în ceea ce privește suspendarea din funcție a președintelui, motiv pentru care a decis să se adreseze poporului.

Potrivit liderului PL, Dodon ar fi încălcat Constituția țării în mai multe rânduri, amintind că acesta l-a felicitat pe Vadim Krasnoselskii, ales președinte la Tiraspol. De asemenea, liberalul susține că șeful statului a încălcat articolul 77 din Constituție, atunci când a afirmat că se declară pentru federașizarea țării”.

„Partenerii externi schimbă tonalitatea în raport cu regimul de la Chișinău”, comentează portalul Report.md, după ce eurodeputații au amânat decizia privind acordarea unui ajutor financiar de 100 milioane de euro pentru Moldova, invocând nivelul înalt al corupției în R. Moldova, stagnarea reformelor, subordonarea justiției și pericolul instaurării dictaturii. Eurodeputații au înțeles că prețul compromisului cu Plahotniuc este prea mare, scrie publicația. Totodată, autorul reține faptul că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a plecat de urgență la Washington, a doua zi după amânarea acestei decizii.

Iulian CHIFU scrie în editorialul său de pe Deschide.md că opoziția pro-europeană din stradă, adică PAS, PPDA, PLDM, trebuie să fuzioneze „rapid pentru a proba și capacitatea de negociere, și pe cea de compromis, când e nevoie, și pe cea de cooperare a celor trei forțe politice, un test necesar în vederea viitoarei eventuale oportunități de a ajunge la putere în care orice viitoare majoritate nu se poate forma decât în coaliție și prin acorduri și compromisuri mai relevante”.

Portalul MoldNova analizează „Ce au cerut și ce au obținut moldovenii după protestele din ultimii 3 ani”.
Mircea V. Ciobanu scrie în Jurnal de Chișinău că „nu au niciun rost scâncelile noastre de serviciu: că politicienii sunt ticăloși, cinici, egoiști, aroganți ș.a.m.d. Meseria e una implicit cinică, lecțiile de etică date în public politicienilor sunt absolut ineficiente… În politică, gafele oponentului nu trebuie penalizate etic, ci contabilizate și taxate politic. Pedepsirea bâlbâielilor, inconsecvențelor, derapajelor face parte din jocul politic”, subliniază autorul.
Ziarul Național reține un „EXPONAT MEMORABIL” pentru Muzeul Parlamentului din partea liberal-democraților. Muzeul Parlamentului R. Moldova va fi inaugurat în curând, iar deputații liberal-democrați au donat deja un obiect care să fie expus acolo. Este vorba de „BORSETKA” - aceasta va deveni simbolul legislaturii a XX-a, pe care PD a transformat-o într-o mare piață, unde deputații s-au tranzacționat la bursa rușinii. A scris deputatul PLDM, Tudor Deliu, într-un mesaj pe facebook citat de Ziarul Național.
Ziarul de Gardă relevă „Ce cumpărături au făcut judecătorii în 2016. Anul 2016 a fost unul prosper pentru unii judecători din R. Moldova, care au achiziționat case și mașini de lux sau au beneficiat de donații de zeci și chiar sute de mii de lei. O judecătoare a indicat în declarație și un apartament pe care soțul l-a câștigat în urma unei tombole. Alți doi magistrați, vizați în anchetele ZdG, care anterior nu declarau cas(t)ele de lux în care locuiau, în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 s-au corectat, declarând aceste bunuri”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău