Parteneriatul Estic se mișcă greu, dar sigur (Timpul)

  • 01 Februarie 2013 10:27
Parteneriatul Estic se mișcă greu, dar sigur (Timpul)

Adevărata politică externă a UE este constituită de exportul de valori - statul de drept și economia de piață. În paralel cu acestea, vin relațiile economice preferențiale.

Majoritatea regimurilor postcomuniste din Europa de Est își doresc relații economice cu UE, iar setul de valori prezintă mult prea puțin interes pentru elitele provenite din fostele partide comuniste. Noile oligarhii postcomuniste doresc să guverneze fără a respecta legea  în țările lor, dar vor comerț liber cu UE. Parteneriatul Estic așa cum este el conceput acum - schimburi economice condiționate de adoptarea valorilor UE - este o politică externă cu efecte pe termen lung. Se mișcă mai greu, însă rezultatele sale nu pot fi negate, accentuează autorul.

Ziarul de Gardă scrie că nu avem și nu vom avea degrabă regim liberalizat de vize cu UE, curse low-cost, acorduri de muncă mai sigure, pentru că, deși oficialii europeni în declarații ne laudă, de fapt, văd, știu și înțeleg tot ce se întâmplă în țara noastră. Din acest motiv, ne refuză micile privilegii la care sperăm de atâția ani. Ei nu uită și nu iartă, așa cum o fac politicienii noștri, care azi se ceartă, mâine se pupă.

Ziarul de Gardă publică câteva fragmente dintr-o scrisoare anonimă, potrivit căreia majoritatea deputaților din comisia parlamentară pentru anchetarea incidentului de la Pădurea Domnească, nu au dreptul moral, legal, dar nici etic să se implice într-o astfel de investigație, deoarece, potrivit petiționarilor, unii dintre ei au fost sau chiar mai sunt în conflict cu legea. Unii membri ai comisiei sunt suspectați că ar avea de reglat conturi personale cu fostul procuror general, despre alții se spune că ar fi figurat în dosare de corupție, investigate de procurori încă prin 2004. Alt parlamentar este acuzat că ar controla afacerile din transportul public într-o localitate din sudul R. Moldova, alt membru al comisiei e suspectat că nu ar putea fi obiectiv, echidistant și imparțial din cauza unor dosare de delapidare a averii străine, instrumentate de procurori pe numele mamei sale. Alt parlamentar este bănuit că ar proteja contrabanda cu spirt și cu alte băuturi alcoolice din unele localități din nordul republicii, scrie Ziarul de Gardă.

Ion Bejenaru, omul care susține că a dat numele „Pădurea Domnească” rezervației științifice din lunca Prutului, spune că demnitarii încalcă legea de fiecare dată când ajung la vânătoare în această rezervație. „Parlamentarii, procurorii și  judecătorii, în loc să vină în luncă pentru a aborda problemele de mediu, vin ca să vâneze ce a mai rămas”, opinează savantul.

Ziarul de Gardă mai relevă că la Dubăsari funcționează o schemă specială prin care, la nivel raional, se spală banii publici. Primele de majorare la salariu sunt direcționate în special pentru oamenii din PCRM. Potrivit unui raport al Curții de Conturi (CC), în 2011, au fost irosiți pentru retribuirea muncii 1,2 milioane de lei din bugetul raionului Dubăsari.

Conflicte de interese la alocarea banilor din Fondul Ecologic, titrează Adevărul. potrivit unei investigații publicate de cotidian, ONG-urile fostului viceministru al Mediului Alexandru Jolondcovschi au primit trei milioane de lei, în timp ce acesta era în Consiliul de Administrare. Și o asociație care-ar fi fost fondată de fiul actualului ministru a luat granturi de peste 1,5 milioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău