Parlamentul va vota în această săptămână noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii

  • 27 Martie 2023 10:58
Parlamentul va vota în această săptămână noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii

Legislativul urmează să voteze în zilele următoare noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor care au trecut evaluarea Comisiei de pre-vetting, a declarat astăzi, 27 martie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă. Șeful Parlamentului a subliniat că, din momentul adoptării hotărârii, CSM va deveni funcțional și chiar într-o componență redusă, acesta va purcede la deblocarea anumitor procese din justiție. El a făcut un apel către judecători să organizeze, între timp, Adunarea Generală a Judecătorilor, ca să-și delege candidații în Consiliu, transmite Radio Chișinău.

Săptămâna aceasta va fi una importantă pentru justiția din Republica Moldova, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, subliniind că reforma decurge complicat întrucât există o rezistență din interior. Astfel, în zilele ce urmează Legislativul va vota noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul non-judecătorilor, care au trecut evaluarea Comisiei de pre-vetting, a accentuat Grosu.  

„Astfel, din momentul adoptării hotărârii, CSM va deveni funcțional. Chiar și în componența redusă, acesta va purcede la deblocarea anumitor procese din justiție”, a spus Grosu.

Igor Grosu a fost întrebat cât de reprezentativ va fi acest CSM în contextul în care în componența sa vor fi doar membrii votați de către Parlament, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor, care a avut loc acum două săptămâni, și care trebuia să voteze membrii Consiliului din rândul judecătorilor, a fost întreruptă și amânată până la finele lunii aprilie. În acest context, președintele Legislativului a făcut un apel către magistrați să se reunească mai devreme:

„Să nu aștepte Paștele sau după Paște. Să depună efort și să se convoace mai devreme. Noi vom vota primii membri ai CSM-ului, iar, între timp, stimații judecători cu caracter să organizeze Adunarea Generală Judecătorilor, să voteze candidații și să-și delege candidații în CSM”, a menționat președintele Parlamentului.

La fel, Parlamentul urmează să aprobe o lege ce vizează crearea unei comisii care să evalueze judecătorii rămași la Curtea Supremă de Justiție, după un șir de demisii în lanț a judecătorilor, precum și a candidaților care vor să ocupe funcții la Înalta Curte. Întrebat ce se va întâmpla dacă magistrații rămași la CSJ nu vor trece evaluarea, președintele Parlamentului a spus se pregătesc și pentru un astfel de caz:

„Noi avem și o astfel de opțiune în calcul. Avem pregătite măsuri și propuneri, dar nu le vom vocifera acum. Le mai perfecționăm…”, a punctat Igor Grosu.

Tot săptămâna aceasta, conform șefului Legislativului, în Parlament urmează să fie supus votului în lectura a doua proiectul ce se referă la noua modalitate de funcționare a Curții Supreme de Justiție, legea cu privire la delimitarea componențelor Procuraturii Anticorupție, precum și pachetul de legi cu privire la activitatea SIS.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău