Parlamentul va examina proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică

  • 20 Septembrie 2022 12:27
Parlamentul va examina proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică

Activitățile nenucleare sau radiologice, care produc expuneri la radiații ionizate a personalului și populației, vor fi reglementate prin lege. La ședința de astăzi, membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au aprobat raportul pentru PROIECTUL de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică.

Documentul a fost elaborat de Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice de pe lângă Ministerul Mediului și corespunde cu angajamentele asumate de Republica Moldova în Planul de acțiuni de realizare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Adoptarea acestui proiect de lege este necesară, întrucât, până în prezent, în Republica Moldova nu este niciun act normativ în vigoare, care ar prevedea cerințe generale și specifice privind asigurarea securității și protecției radiologice în condițiile impactului surselor de radiații ionizate utilizate în industrie, cercetări, securitatea statului, știință, incidente ori accidente radiologice, sau cele de proveniență naturală.

Scopul inițiativei legislative este stabilirea cerințelor de bază de securitate pentru protecția sănătății persoanelor, în cazul expunerii la radiații ionizate în condiții normale, planificate, de urgență radiologică sau nucleară.

Potrivit autorilor, proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică va contribui la reducerea expunerilor, diminuarea riscului de contaminare radioactivă a mediului, dar și la sporirea transparenței în procesul decizional conex reglementării securității radiologice.

Documentul va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău