Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma CSI

  • 20 Octombrie 2023 19:11
Parlamentul va denunța încă două acorduri încheiate pe platforma CSI

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat rapoartele pentru două avize consultative care se referă la denunțarea a două acorduri încheiate pe platforma CSI, transmite Serviciul de presă al legislativului.

Astfel, va fi denunțat Acordul cu privire  la principiile asigurării Forțelor Armate ale statelor membre ale Comunității cu armament, tehnică, mijloace materiale, organizării activității de producție a întreprinderilor de reparații și lucrărilor de cercetări științifice și experimentale de construcție, semnat la Minsk la 14 februarie 1992. Potrivit Ministerului Apărării, menținerea calității de stat membru la Acordul prezentat nu este validă. Asta pentru că, în 1994, Parlamentul a adoptat o Hotărâre prin care se stipulează că țara noastră, în cadrul CSI, se orientează în mod prioritar la colaborarea economică și exclude interacțiunea în domeniile politico-militare, pentru că sunt în contradicție cu principiile suveranității și independenței Republicii Moldova.

Totodată, va fi denunțat Acordul  privind colaborarea în domeniul migrației forței de muncă și protecției sociale a lucrătorilor migranți, semnat la Moscova la 15 aprilie 1994. Motivul de bază pentru denunțarea documentului este faptul că Republica Moldova nu aplică în practică documentul, iar problemele ce apar sunt soluționate prin consultări bilaterale cu statele respective. În plus, aplicarea Acordului este în contradicție cu rezervele înaintate de Republica Moldova la Strategia de dezvoltare economică a CSI (semnată la Chișinău, la 14 noiembrie 2008), potrivit căreia, țara noastră declară că va participa la implementarea Strategiei pentru perioada până în 2020, cu excepția prevederilor care stipulează obligativitatea armonizării și unificării legislației naționale precum și crearea unui spațiu informațional și umanitar unic în cadrul CSI, datorită faptului că aceste măsuri sunt contrare obligațiilor internaționale asumate de Republica Moldova.

Potrivit procedurii legislative, denunțarea acordurilor va fi propusă spre examinare în plenul Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău