Ion Chicu: Parlamentul va decide asupra moratoriului privind cetățenia prin investiții. Anularea acesteia va costa câteva milioane de euro

  • 17 Februarie 10:15
Ion Chicu: Parlamentul va decide asupra moratoriului privind cetățenia prin investiții. Anularea acesteia va costa câteva milioane de euro

Premierul Ion Chicu susține că Parlamentul este cel care trebuie să decidă dacă moratoriul în privința Programului Cetățeniei prin Investiții, care expiră săptămâna curentă, va fi sau nu prelungit. Șeful executivului mai afirmă că, în cazul anulării legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget, sunt destul de semnificative, transmite IPN.

După ședința conducerii de vârf a țării, premierul a declarat presei că, la sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc o ședință organizată în urma evaluării tuturor riscurilor și avantajelor acestei legi. „După cum cunoașteți, Guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea să prelungească moratoriul. Este deja pe dimensiunea parlamentară să se facă acest lucru. Cred că trebuie de luat decizia de a mai amâna termenul pentru această lege. Și Parlamentul poate face acest lucru”, a notat șeful executivului.                                        

În caz de anulare a legii, potențialele despăgubiri, care ar trebui achitate din buget sunt destul de semnificative, a menționat premierul, însă a evitat să spună despre ce sumă este vorba. Potrivit lui, dacă se anulează legea, se ajunge în arbitraj, unde și este stabilită suma.

„Vara trecută se vehicula o sumă de 3,5 milioane de euro, care sunt bani mari”, a precizat Ion Chicu.

Șeful cabinetului de miniștri a mai spus că, până în prezent, cinci persoane au obținut cetățenie prin investiții, iar ca urmare a fost transferați 500 de mii de euro, bani care, potrivit premierului, nu au fost cheltuiții. Totodată, mai sunt 22-25 de cereri care urmează să fie examinate, însă deja depinde de decizia Parlamentului. „Dacă se ia decizia de a anulat legea, va fi o cale de acțiune, iar în cazul în care se prelungește moratoriul, pe dimensiune parlamentară, o să fie altă cale de acțiune”, a mai spus premierul.

Moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit începând cu 23 august, pe o perioadă de patru luni. Însă, prin decizie de Guvern, începând cu 20 decembrie, moratoriul a fost prelungit cu încă două luni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25
Furtună
Umiditate:61 %
Vint:1,5 m/s
Tue
21
Wed
18
Thu
21
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 07 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5560 0.1665
USD 17.3147 0.0528
RON 4.0429 0.0346
UAH 0.6401 0.0046
RUB 0.2408 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău