Parlamentul Ucrainei solicită independența bisericii ortodoxe ucrainene față de Patriarhia Moscovei

  • 19 Aprilie 2018 13:02
Parlamentul Ucrainei solicită independența bisericii ortodoxe ucrainene față de Patriarhia Moscovei

Rada Supremă de la Kiev a adoptat joi, 19 aprilie, o rezoluție prin care solicită Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului să acorde bisericii ucrainene Tomosul de autocefalie, astfel încât aceasta să nu mai depindă de Patriarhia Moscovei.

Anterior, președintele Poroșenko a susținut un discurs în plenul Parlamentului, cerând deputaților să susțină demersurile de înființare a unei singure biserici ortodoxe ucrainene.

În opinia lui Poroșenko, aprobarea înființării unei singure biserici ortodoxe ucrainene este o chestiune de securitate și apărăre națională.

„Pentru mine, aprobarea unei biserici autohtone independente are aceeași importanță ca regimul fără vize și Acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Este ca lupta pentru aderarea la UE și aderarea la NATO. Este vorba despre securitatea națională și apărarea noastră în războiul hibrid" - a declarat Poroșenko în plenul Parlamentului ucrainean.

Potrivit președintelui, după adoptarea unei decizii în acest sens în Parlamentul Ucrainei, problema înființării bisericii ucrainene va fi discutată în cadrul Sinodului.

Totodată, Petro Poroșenko și-a exprimat speranța că Sinodul va adopta o decizie în acest sens înainte de aniversarea a 1030 de ani de la creștinarea Rusiei Kievene (28 iulie 2018 - n.red).

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat, comentând această decizie că, de fapt, Parlamentul Ucrainei îl susține prin acest demers pe președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

„Cunoașteți care este poziția Bisericii Ortodoxe Ruse. Cunoașteți care este poziția Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, și este evident faptul că unele acțiuni îndreptate spre dezbinarea bisericii nu pot fi susținute și nici nu pot fi salutate”, a mai precizat Dmitri Peskov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău