Petro Poroșenko cere Parlamentului de la Kiev să susțină înființarea bisericii ortodoxe ucrainene autocefale

  • 19 Aprilie 2018 12:09
Petro Poroșenko cere Parlamentului de la Kiev să susțină înființarea bisericii ortodoxe ucrainene autocefale

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a susținut joi, 19 aprilie, un discurs în Rada Supremă de la Kiev, în care le-a cerut parlamentarilor să adopte un apel către Patriarhul de Constantinopol, căruia să-i solicite să acorde bisericii ucrainene Tomosul de autocefalie.

Anterior, Poroșenko a subliniat că „Ucraina este mai aproape decât oricând de înființarea propriei biserici autocefale autohtone". ”Acest lucru este evidențiat nu numai de poziția Patriarhului de Constantinopol, ci și de poziția membrilor Sinodului", a menționat președintele ucrainean, adăugând că nu poate dezvălui detaliile acestei întâlniri, dar a asigurat că există deja toate elementele necesare pentru crearea unei biserici locale ucrainene.

„Ucraina, ca stat independent, nu doar că are dreptul, ci pur și simplu este obligată să își înființeze propria biserică. Eu, în calitate de președinte, am decis să apelez la Patriarhul Bartolomeu, solicitând să acorde Tomosul de autocefalie pentru biserica locală ucraineană" - a declarat Poroșenko.

Potrivit liderului de la Kiev, după adoptarea unei decizii în acest sens în Parlamentul Ucrainei, problema înființării bisericii ucrainene va fi discutată în cadrul Sinodului.

Totodată, Petro Poroșenko și-a exprimat speranța că Sinodul va adopta o decizie în acest sens înainte de aniversarea a 1030 de ani de la creștinarea Rusiei Kievene (28 iulie 2018 - n.red). Liderul de la Kiev a subliniat că biserica ortodoxă ucraineană va fi separată de stat.

„Biserica ortodoxă ucraineană unificată nu va deveni o biserică de stat. Toți credincioșii au dreptul să-și aleagă liber atât lăcașul de rugăciune, cât și jurisdicția ecleziastică" - a adăugat Petro Poroșenko, la o întrevedere anterioară cu liderii partidelor parlamentare ucrainene.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău