Parlamentul Ucrainei a adoptat o rezoluție în care condamnă regimul fostului președinte Ianukovici

  • 17 Februarie 2021 12:55
Parlamentul Ucrainei a adoptat o rezoluție în care condamnă regimul fostului președinte Ianukovici

Rada Supremă de la Kiev, parlamentul unicameral al Ucrainei, a adoptat miercuri o rezoluție referitoare la mișcarea de protest "Euromaidan" și la evenimentele legate de Revoluția Demnității, care a avut loc în 2013-2014 - transmite RBC.

În documentul respectiv, Parlamentul de la Kiev a condamnat regimul criminal al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici. Adoptată cu voturile a 295 de parlamentari, rezoluția subliniază că Revoluția Demnității reprezintă unul dintre momentele cheie în formarea statului ucrainean și expresia ideii naționale de libertate. "Ancheta privind infracțiunile comise în timpul Revoluției Demnității trebuie să fie finalizată și efectuată în mod eficient. Vinovații trebuie aduși în fața justiției, în cadrul unui proces echitabil și imparțial. Continuarea întârzierii acestui dosar este inacceptabilă" - se arată în document. Potrivit rezoluției adoptate de parlamentarii ucraineni, "actele de încălcare a demnității umane care au avut loc în Piața Independenței din Kiev, precum și în alte locuri din capitală și în diferite localități ale Ucrainei, nu trebuie să se mai repete". Documentul mai subliniază că uzurparea puterii de către una dintre instituțiile sale, de către un partid sau un oficial este un fenomen absolut inacceptabil, urmat de consecințe grave pe termen lung.

"Evenimentele tragice ale Revoluției Demnității, anexarea Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, precum și agresiunea armată rusă și ocuparea de către Rusia a unor zone din regiunile Donețk și Luhansk au avut loc din cauza politicii lui Viktor Ianukovici și a regimului criminal pe care l-a format, care a fost susținut de Federația Rusă și a acționat împotriva intereselor naționale ale Ucrainei" - se arată în rezoluția Radei Supreme de la Kiev. În plus, Parlamentul ucrainean a condamnat activitățile ilegale comise în timpul Revoluției Demnității de către angajați ai unităților speciale de poliție "Berkut", ofițeri de poliție, militari din trupele interne, executori judecătorești, procurori, judecători și alți oficiali. Aceste acțiuni, potrivit parlamentarilor de la Kiev, au cauzat statului și societății un prejudiciu ireparabil.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău