Parlamentul României sprijină conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova

  • 18 Iunie 2022 12:44
Parlamentul României sprijină conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova

Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. O spune președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu. La ședința comună a Parlamentelor, care are loc la Chișinău, oficialul a declarat că România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală de aderare la UE, transmite IPN.

„Sunteți într-un moment unic din punct de vedere istoric în ceea ce înseamnă perspectivele și oportunitățile de dezvoltare ale Republicii Moldova. Mai este mult de muncă, un drum foarte lung de parcurs. Dar astăzi aveți șansa să vă luați destinul în propriile mâini și să lucrați zi de zi pentru ca toții copiii care se nasc astăzi să crească într-o Republică Moldovă cu adevărat europeană”, a notat Ion-Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a menționat că Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova. „România și Republica Moldova sunt parte din aceeași comunitate marcată de o istorie, cultură și limbă comună. Aceasta este indivizibilă și inseparabilă. Este însă timpul să ne asumăm acest destin comun prin dezvoltarea, inclusiv a unei zone economice și comerciale comune și facilitarea fluxului de persoane. Pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de ușor să facă afaceri la Chișinău, precum la București”, a spus Ion-Marcel Ciolacu.

Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu, a declarat că evenimentul de astăzi are o încărcătură simbolică, care demonstrează deschiderea fără precedent a relațiilor dintre România și Republica Moldova, angajamentul de a seta un nivel de ambiție superior la nivel bilateral și susținerea fermă a României pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

„Prin ședința comună de astăzi a celor două Parlamente reafirmă legătura specială dintre țările noastre conferită de comunitatea de limbă, istorie și de cultură, dar și de parteneriatul strategic bilaterale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Relațiile noastre bilaterale se bucură în prezent de un context extrem de favorabil. Există astăzi în Republica Moldova o majoritate proeuropeană și pro reforme, care dă dovadă de multă voință politică și acțiuni concrete în direcția accelerării procesului de transformare și modernizare a țării. Trebuie să valorificăm această oportunitate conferind și mai multă substanță și soliditate relației de parteneriat strategic, astfel încât să putem avansa agenda bilaterală și proiectele menite să conecteze cu Uniunea Europeană”, a menționat Florin-Vasile Cîțu.

„Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova și pentru România în virtutea trecutului, valorilor și idealurilor care ne unesc”, a mai spus oficialul român.

În cadrul primei ședințe comune a Parlamentelor celor două țări urmează a fi semnată o declarație. Până la ședință, reprezentanții delegațiilor Senatului și Camerei Deputaților ale Parlamentului României, conduse de președinții Florin-Vasile Cîțu și Ion-Marcel Ciolacu, au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău