Parlamentul Israelului a ratificat acordul de normalizare a relațiilor cu Bahrainul

  • 11 Noiembrie 2020 09:56
Parlamentul Israelului a ratificat acordul de normalizare a relațiilor cu Bahrainul

Parlamentul israelian a ratificat marți acordul de normalizare a relațiilor semnat în septembrie între Israel și Bahrain, informează AFP, citată de Agerpres.

O majoritate de 62 de deputați din 120 a votat în favoarea acordului și 14 au votat împotrivă, în cadrul unui vot electronic nenominal.

Treisprezece membri de pe "Lista Unită" a partidelor arabe israeliene au votat la mijlocul lui octombrie împotriva ratificării unui acord similar cu Emiratele Arabe Unite. "Lista unită" se opune oricărei normalizări atât timp cât durează ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene.

În timpul unei dezbateri retransmise la televiziune, premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat atitudinea partidelor arabe israeliene, dar a adăugat că vor fi ocazii pentru a o "corecta", dând astfel de înțeles că acorduri similare ar putea fi încheiate cu alte țări. "Sunt convins că alte țări se vor ralia oficial acestui cerc al păcii", a adăugat el.

Emiratele Arabe și Bahrainul au semnat pe 15 septembrie, la Casa Albă, acorduri cu Israelul, devenind a treia și respectiv a patra dintre țările arabe care și-au normalizat relațiile cu statul israelian. Egiptul și Iordania, țări vecine Israelului, au semnat în 1979 și respectiv 1994 tratate de pace ce au pus capăt stării de război cu statul israelian.

Pe 23 octombrie, președintele american Donald Trump a anunțat că Sudanul a acceptat să-și normalizeze relațiile cu Israelul și că alte "cel puțin cinci" țări arabe ar dori să facă la fel.

În Parlamentul israelian, ministrul apărării Gabi Ashkenazi a mulțumit marți administrației americane, regelui Bahrainului, Hamad ben Issa Al-Khalifa, prințului moștenitor Salman bin Hamad Al-Khalifa și ministrului afacerilor externe Abdullatif bin al-Zayani, "care va veni în curând în Israel".

Aceste acorduri au fost denunțate de palestinieni drept "trădare" care a încălcat consensul arab ce făcea din reglementarea conflictului israeliano-palestinian o condiție absolut necesară pentru normalizarea relațiilor cu statul israelian. "Nu va exista pace fără sfârșitul ocupației" asupra teritoriilor palestiniene de către Israel, ce durează din 1967, a declarat Ayman Odeh, liderul "Listei Unite", în timpul dezbaterii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău