Parlamentul irakian cere oficial guvernului retragerea trupelor străine; premierul Abdul Mahdi susține demersul

  • 06 Ianuarie 2020 08:09
Parlamentul irakian cere oficial guvernului retragerea trupelor străine; premierul Abdul Mahdi susține demersul

Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluție prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenței trupelor străine în Irak și să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanță teritoriul, apele și spațiul aerian ale Irakului, transmite agenția Reuters, preluat de Agerpres.

Rezoluția solicită guvernului ''să revoce cererea de asistență din partea coaliției împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operațiunilor militare în Irak și obținerii victoriei''. ''Guvernul irakian trebuie să ia măsuri pentru a pune capăt prezenței oricăror trupe străine în Irak și să le interzică folosirea teritoriului, spațiului aerian și apelor, indiferent de motiv'', se mai menționează în text.

Spre deosebire de textele de lege, rezoluțiile votate de parlamentul irakian nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi s-a pronunțat el însuși, într-un discurs susținut în fața parlamentului, pentru retragerea trupelor străine din țara sa, după ce a acuzat Statele Unite că au încălcat suveranitatea Irakului prin raidul aerian în urma căruia a fost ucis vineri la Bagdad generalul iranian Qassem Soleimani. Premierul irakian a vorbit despre ''trupele străine'', fără să le menționeze în mod specific pe cele americane, dând astfel de înțeles că s-a referit la retragerea tuturor trupelor trimise de state membre ale coaliției antijihadiste conduse de SUA.

Anterior acestui vot din parlamentul de la Bagdad, coaliția internațională condusă de SUA a anunțat suspendarea activităților de sprijin și instrucție pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliții, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme și sunt potențiale ținte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău