Parlamentul francez a adoptat un articol de lege controversat ce limitează difuzarea de imagini ale polițiștilor

  • 21 Noiembrie 2020 18:30
Parlamentul francez a adoptat un articol de lege controversat ce limitează difuzarea de imagini ale polițiștilor

Adunarea națională franceză a votat vineri seară un articol de lege care limitează difuzarea de imagini ale polițiștilor în timpul intervențiilor, după ce a obținut garanții din partea guvernului referitoare la ''dreptul la informare'', relatează AFP, potrivit Agerpres.

Această dispoziție este considerată de media și de apărătorii drepturilor omului drept o posibilă încălcare a dreptului la liberă informare. În mai multe orașe franceze, mii de manifestanți au denunțat, vineri seară, ceea ce au numit o ''lege liberticidă''.

''Este reafirmat echilibrul între libertatea de informare și protecția forțelor de ordine'', a afirmat ministrul de interne francez Gérald Darmanin în timpul dezbaterii din parlament.

Articolul controversat pedepsește cu un an de închisoare și o amendă de 45.000 euro difuzarea ''imaginii feței sau a oricărui alt element de identificare'' al forțelor de ordine în timpul intervenției lor atunci când ea aduce ''atingere'' integrității lor ''fizice sau psihice''.

Un amendament guvernamental, adoptat vineri de parlamentari cu 146 de voturi pentru și 24 de voturi contra, precizează că măsura nu poate aduce ''prejudicii dreptului la informare''.

Noua lege privind ''securitatea globală'' viza inițial extinderea spațiului de acțiune al polițiilor municipale și structurarea mai bună a sectorului securității private.

Însă în luna octombrie, majoritatea parlamentară a președintelui Emmanuel Macron a adăugat în textul legii noi măsuri de securitate menite să răspundă revendicărilor sindicatelor polițiștilor, care s-au plâns că poliția este ținta amenințărilor și a agresiunilor tot mai frecvente.

Forțele de ordine franceze au fost criticate în special pentru tacticile de forță utilizate în timpul protestelor începute în 2018 și pentru arestările arbitrare operate mai ales în rândul magrebienilor și al negrilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău