Parlamentul European va da un mesaj de susținere pentru Republica Moldova. „Imixtiunea Rusiei în alegerile din Republica Moldova este cunoscută la nivel european”

  • 08 Octombrie 2024 12:03
Parlamentul European va da un mesaj de susținere pentru Republica Moldova. „Imixtiunea Rusiei în alegerile din Republica Moldova este cunoscută la nivel european”

Parlamentul European va da în această săptămână un nou semn de susținere pentru Republica Moldova înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie, printr-o rezoluție menită să tragă un semnal de alarmă privind ingerința Rusiei, transmite Agerpres.

„Dorim ca prin această rezoluție să facem cunoscut cetățenilor din Republica Moldova faptul că tentativele de imixtiune ale Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova ne sunt cunoscute și ele sunt contracarate inclusiv de la nivel european, prin sancțiuni asupra persoanelor care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova, prin eforturi comune ale autorităților din Republica Moldova și ale autorităților europene de a opri și de a contracara, de a combate dezinformarea, știrile false, propaganda, a declarat Siegfried Mureșan în cadrul unui briefing pentru jurnaliști români de la Strasbourg.

Mureșan, care este președintele delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a subliniat că UE este implicată activ în Republica Moldova, asigurându-se că cetățenii sunt bine informați cu privire la beneficiile procesului de integrare europeană. De asemenea, a precizat eurodeputatul, rezoluția, care va fi dezbătută marți în plenul PE și votată miercuri, prezintă agenda de integrare europeană viitoare, respectiv care sunt pașii acestei integrări.

În același timp, a spus Siegfried Mureșan, UE dorește o liberalizare permanentă și totală a comerțului dintre UE și Republica Moldova. El a exemplificat prin ridicarea cotelor la exportul anumitor produse moldovenești, care a fost decisă după invazia Rusiei din Ucraina.

„Mesajul e clar - produsele moldovenești sunt binevenite pe piața europeană. Am ridicat cotele în anul 2022, am prelungit aceste cote ridicate în anul 2023 și în anul 2024 cu câte un an de zile și dorim ca până în anul 2025 să avem permanentizate aceste cote ridicate și eliminarea lor totală ulterior”, a dat el asigurări.

UE dorește includerea pas cu pas a Republicii Moldova în cât mai multe programe europene, chiar înainte de aderarea ei la UE.

„Deja în ultimii 2 ani de zile Republica Moldova a aderat la programul european privind infrastructura mare, din cadrul Mecanismului privind Conectarea Europei, astfel încât Republica Moldova poate avea acces la finanțări pentru marile proiecte de infrastructură rutieră, feroviară, energetică, exact așa cum poate avea orice stat membru al Uniunii Europene (...)”, a mai spus Mureșan.

La rândul său, eurodeputatul Dan Barna, membru al grupului Renew, a spus că „marea miză este referendumul prin care cetățenii Republicii Moldova au fost chemați să-și exprime poziția privind direcția spre Uniunea Europeană a Republicii Moldova”.

El a deplâns faptul că în prezent Rusia alocă „sute de milioane de euro”, fonduri despre care susține că sunt documentate de autoritățile de la Chișinău, pentru campanii de dezinformare care să-i convingă pe cetățenii Republicii Moldova să nu participe la referendum.

„Mesajul foarte pervers pe care îl distribuie Rusia în momentul de față în Republica Moldova este că nu le spune: 'Cetățeni moldoveni, veniți spre Rusia', pentru că acest mesaj nu-l mai crede nimeni, le spune că 'e bună Uniunea Europeană, dar nu acum, mai târziu', pentru că o respingere a acestui referendum este de fapt o lovitură pentru guvernul pro-european și pentru Maia Sandu”, a declarat Barna pentru jurnaliștii români la Strasbourg.

Eurodeputatul susține că rezoluția pe care o va adopta PE miercuri "își propune de fapt să întărească capacitatea Republicii Moldova de a face față exact la ingerințele Rusiei în ceea ce înseamnă alegerile prezidențiale și referendum".

De asemenea, este o rezoluție prin care se cere o suplimentare a fondurilor pentru politica de securitate și de apărare.

„Republica Moldova este singura țară care nu are un fond de preaderare dedicat în momentul de față și este un apel pe care Parlamentul European îl face către toate statele membre și către instituții - Comisie, Consiliu - de a acorda sprijinul necesar pe mai departe în termen de resurse financiare, în primul rând de instrumente financiare, pentru ca procesul acesta de aderare a Republicii Moldova să capete consistență”, a explicat Barna.

De asemenea, se dorește o accelerare a negocierilor pe toate capitolele deschise, „pentru că mesajul foarte ferm pe care Uniunea European și Parlamentul European îl dau prin această rezoluție este că Moldova nu trebuie lăsată să ajungă din nou în ghearele unui dictator cum este Vladimir Putin”, a subliniat eurodeputatul Renew.

El a explicat că se așteaptă ca textul rezoluției, pe care încă îl negocia luni seara cu grupurile politice, să nu sufere modificări de substanță. „Sper să avem o rezoluție consistentă, rezoluție care să sprijine Republica Moldova și să-i dea acele acele instrumente și acele mesaje” de care are nevoie, a mai afirmat Barna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău