Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe ajutorul militar pentru Ucraina

  • 15 Ianuarie 09:11
Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe ajutorul militar pentru Ucraina

Parlamentul European se reunește în săptămâna 15-21 ianuarie pentru o nouă sesiune plenară la Strasbourg, care se va deschide cu o ceremonie de comemorare a vieții și moștenirii fostului președinte al Comisiei, Jacques Delors, care a încetat din viață la 27 decembrie 2023, scrie caleaeuropeana.ro.

Președinția belgiană a Consiliului UE/Alexander De Croo

Ulterior, marți dimineață, deputații europeni vor dezbate cu premierul Alexander De Croo programul președinției semestriale a Belgiei la Consiliul UE, care a început la 1 ianuarie. Președinta PE Metsola și premierul De Croo vor susține o conferință de presă în jurul orei 10.45, după dezbatere.

Ajutorul militar al UE pentru Ucraina

În cadrul unei dezbateri care va avea loc tot marți dimineață, deputații europeni vor cere UE să își respecte angajamentele și să ofere mai multă asistență militară Ucrainei, devastată de război.

Situația umanitară din Gaza

Tot marți, deputații europeni vor dezbate și situația umanitară din Gaza, necesitatea de a se ajunge la o încetare a focului și riscurile de escaladare în Orientul Mijlociu. O rezoluție va fi supusă la vot joi.

Dezbatere-cheie privind summit-urile UE și Ungaria

Miercuri dimineață, deputații europeni vor discuta rezultatele summit-ului din 14-15 decembrie, își vor prezenta așteptările pentru Consiliul European extraordinar din 1 februarie și vor evalua situația din Ungaria și fondurile UE înghețate cu președinții Charles Michel și Ursula von der Leyen. O rezoluție privind Ungaria va fi supusă la vot joi.

Interzicerea „greenwashing” și a informațiilor înșelătoare despre produse

Miercuri, deputații europeni vor avea un vot final asupra unei directive care va îmbunătăți etichetarea produselor și va interzice utilizarea unor declarații de mediu înșelătoare, cum ar fi „ecologic”, „natural”, „biodegradabil”, „neutru din punct de vedere climatic” sau „eco” fără dovezi. Raportorul va ține o conferință de presă după vot. (dezbatere marți)

Guvernanța economică

Deputații europeni urmează să-și adopte mandatul pentru negocierile cu Consiliul privind revizuirea normelor de guvernanță economică a UE, acordând prioritate investițiilor și proprietății naționale și îmbunătățind credibilitatea sistemului. O scurtă dezbatere cu Consiliul și Comisia va avea loc miercuri.

Platformele de streaming muzical

Într-o rezoluție care va fi supusă la vot miercuri, deputații europeni vor avertiza că autorii europeni se confruntă cu o situație nedreaptă și vor insista ca UE să abordeze nedreptatea din sectorul muzicii digitale, în mare parte nereglementat.

Valorile UE în Grecia și Slovacia

Miercuri, Parlamentul va discuta despre preocupările legate de statul de drept și de libertatea presei în Grecia, inclusiv despre utilizarea programelor de spionaj și acuzațiile de intervenție politică în anchete. În aceeași zi, plenul va vota o rezoluție privind dizolvarea planificată a structurilor-cheie anticorupție din Slovacia și implicațiile acesteia asupra statului de drept.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău