Parlamentul European: Republica Moldova trebuie să înceapă negocierile de aderare la UE

  • 28 Septembrie 2023 19:34

Eurodeputații vor vota, pe 5 octombrie, o rezoluție care va face bilanțul parcursului R.Moldova către Uniunea Europeană, informează un comunicat al Parlamentului European care subliniază în titlul său că R.Moldova trebuie să înceapă negocierile de aderare la UE.

Parlamentul European: Republica Moldova trebuie să înceapă negocierile de aderare la UE

„Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a suferit daune colaterale politice și economice grave din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, cu inflație, prețuri la alimente și la energie în creștere, proteste de stradă în capitala Chișinău, întreruperi de curent electric și campanii de dezinformare. Au existat, de asemenea, avertismente cu privire la o lovitură de stat înscenată de Rusia împotriva conducerii pro-europene a țării, pe lângă consecințele actuale ale conflictului înghețat de zeci de ani cu separatiștii sprijiniți de Rusia din Transnistria”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

În urma invadării pe scară largă de către Moscova a Ucrainei, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Republica Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.

Înaintea votului asupra rezoluției, eurodeputații vor dezbate marți cu Comisia Europeană și Consiliul European ultimele evoluții din Republica Moldova, se mai spune în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău