Parlamentul European recunoaște energia nucleară ca industrie verde care trebuie sprijinită

  • 21 Noiembrie 2023 19:59
Parlamentul European recunoaște energia nucleară ca industrie verde care trebuie sprijinită

Parlamentul European a votat marți în favoarea includerii energiei nucleare printre tehnologiile verzi care urmează să fie sprijinite pentru a asigura competitivitatea și suveranitatea Uniunii Europene în fața Chinei și Statele Unite, relatează AFP.

Textul, care stabilește o listă de tehnologii cu "emisii zero" de gaze cu efect de seră, este poziția eurodeputaților cu privire la un proiect de regulament menit să protejeze producția acestor sectoare decarbonizate în UE, transmite portalul stirile.tvr.ro.

El stabilește obiectivul ca, până în 2030, să se producă pe teritoriul european 40% din nevoile UE pe aceste piețe, care sunt, de asemenea, căutate de China și Statele Unite, ce au adoptat propriile măsuri de sprijin.

În esență, Uniunea Europeană intenționează să acorde flexibilitate în materie de reglementare sectoarelor în cauză. Pe fond, textul nu este crucial pentru industria nucleară, care este reglementată în mare măsură la nivel național, dar marchează o victorie politică și simbolică importantă pentru un sector în plină reînnoire.

"Sunt încântat că am reușit să integrăm energia nucleară la același nivel cu sursele regenerabile în tehnologiile cu zero emisii nete. Toate aceste surse de producție de energie sunt esențiale pentru decarbonizarea economiei noastre", a reacționat europarlamentarul Christophe Grudler (membru al grupului Renew, de centru).

Propunerea urmează să fie negociată în continuare cu statele membre. Acestea din urmă trebuie să își adopte poziția în curând și ar putea, de asemenea, să pledeze pentru includerea energiei nucleare printre sectoarele-cheie ale tranziției energetice, alături de panourile solare, turbinele eoliene, bateriile sau pompele de căldură.

Pentru UE, este vorba de a oferi sprijin prin reglementări acestor industrii pentru a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, dar și pentru a ajunge la suveranitate energetică.

Proiectul inițial al unui "regulament pentru o industrie cu emisii zero" de gaze cu efect de seră, prezentat la 16 martie, menționa deja energia nucleară ca fiind unul dintre mijloacele de decarbonizare a economiei, ceea ce a reprezentat o primă victorie pentru Franța și o duzină de alte state din UE, cum ar fi Țările de Jos, Suedia sau Polonia, care mizează pe această tehnologie.

Dar, în practică, au fost vizate doar viitoarele reactoare de generația a 4-a și reactoarele modulare mici, de asemenea în curs de dezvoltare. În plus, cea mai mare parte a ajutorului a fost rezervată unei liste scurte de așa-numite sectoare "strategice", din care energia nucleară a rămas exclusă.

Eurodeputații au lăsat la latitudinea statelor membre să aleagă tehnologiile "cu emisii zero" pe care doresc să le promoveze dintr-o listă extinsă, notează Agerpres. Planul prevede în special simplificarea și accelerarea procedurilor și autorizațiilor pentru unitățile industriale, precum și a facilităților de finanțare.

El inovează prin adăugarea unor criterii de mediu la licitațiile publice, o dispoziție care i-ar putea avantaja pe furnizorii europeni, ale căror prețuri sunt uneori mai mari decât ale competitorilor din afara UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău