Parlamentul European i-a desemnat pe finaliștii Premiului Saharov pentru 2016
-
12 Octombrie 2016 00:09
Parlamentul European i-a desemnat marți pe finaliștii pentru Premiul Saharov, care îi recompensează pe apărătorii drepturilor omului: un jurnalist al opoziției turce, un lider al tătarilor din Crimeea și două femei yazidi care au scăpat din prizonieratul organizației Stat Islamic (SI) în Irak, care îi recompensează pe apărătorii drepturilor omului, informează AFP.
Laureatul acestui premiu, atribuit în toți anii unor personalități care s-au remarcat în apărarea drepturilor omului, va fi ales dintre aceștia în cadrul unei sesiuni plenare în 27 octombrie la Strasbourg, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.
Can Dundar, fost redactor-șef al cotidianului de opoziție turc Cumhuriyet, Mustafa Djemilev, liderul istoric al tătarilor din Crimeea, precum și Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar, două femei din comunitatea yazidi din Irak, au fost selecționate dintr-o listă de nume propuse de grupurile politice din Parlamentul European.
Alegerea va fi făcută de președintele Parlamentului European și președinții diferitor grupări politice, înaintea unei ceremonii pentru înmânarea premiului, programată pentru 14 decembrie la Strasbourg.
Dundar, acuzat că a dezvăluit 'secrete de stat' în Turcia, a fost condamnat în mai la cinci ani și zece luni de închisoare, fiind de asemenea în pericol de a fi condamnat pentru presupuse legături cu organizația fostului predicator Fetullah Gulen, acuzat că s-ar afla în spatele puciului eșuat din Turcia.
Mustafa Djemilev luptă 'pentru drepturile omului și ale minorităților de peste o jumătate de secol', se spune în același comunicat. Acest 'fost președinte al Adunării tătarilor din Crimeea, fost disident sovietic și deputat în parlamentul din Ucraina', deportat în Asia Centrală în timpul copilăriei sale, 'are din nou interzis accesul pe teritoriul Crimeii', după anexarea acestuia de către Rusia.
În ceea ce le privește pe Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar, Parlamentul European le prezintă ca 'apărătoare ale comunității yazidi și scăpate din prizonieratul organizației Stat Islamic'. Originare dintr-un sat irakian 'masacrat de SI în vara lui 2014, ele fac parte dintre miile de fete și tinere femei răpite și forțate la sclavie sexuală'.
Nadia Murad Basee a fost numită la mijlocul lui septembrie ambasadoare a ONU pentru victimele traficului de ființe umane. Ea militează pentru ca persecuțiile comise în 2014 împotriva comunității yazidi să fie considerate genocid.
În 2015, Premiul Saharov a fost obținut de bloggerul saudit Raef Badaoui, întemnițat și condamnat la flagelare în țara sa pentru 'insultă' la adresa islamului.