Parlamentul European dorește un mecanism legal constrângător și eficient de protejare a valorilor europene

  • 07 Octombrie 2020 19:04
Parlamentul European dorește un mecanism legal constrângător și eficient de protejare a valorilor europene

Parlamentul European (PE) și-a formulat, într-o rezoluție votată miercuri, propunerile pentru un mecanism care să protejeze și să consolideze democrația, statul de drept și drepturile fundamentale, potrivit unui comunicat emis de această instituție.

Este nevoie de recomandări de țară specifice care să poate declanșa mecanismul de protejare a valorilor europene, proceduri de infringement și o condiționalitate privind accesarea fondurilor europene, se arată în text.

PE își reafirmă în rezoluție îngrijorarea față de ''ascensiunea și înrădăcinarea tendințelor autocratice și iliberale'', amplificate și de (criza provocată de) COVID-19, precum și față de ''corupția, dezinformarea și capturarea statului'' în mai multe țări ale UE.

În text se remarcă și lipsa instrumentelor necesare ale UE pentru a face față unei ''crize continue și fără precedent a valorilor sale fundamentale'', menționând incapacitatea Consiliului de a face progrese concrete în procedurile declanșate conform Articolului 7 (împotriva Ungariei și Poloniei, n.red.) și faptul că aceasta ''permite divergențe continue''.

Prin urmare, PE propune un acord instituțional pentru un ''Ciclu Anual de Monitorizare a (respectării) valorilor Uniunii'', care să cuprindă aspecte preventive și corective pe baza recomandărilor de țară specifice, cu calendare și obiective legate de măsuri concrete, inclusiv proceduri ale Articolului 7, proceduri de infringement și condiționalitate bugetară. Propunerile PE ar urma, conform acestei inițiative, să consolideze și să suplinească mecanismele existente, cum ar fi recentul raport al Comisiei Europene privind statul de drept.

''Propunerile noastre înlocuiesc și completează mai multe instrumente, care s-au dovedit a fi ineficiente, cu un Ciclu Anual de Monitorizare unic. Nesoluționarea unor probleme serioase identificate în acest context ar putea conduce la măsuri corective specifice care ar fi mai eficiente decât actualul cadru neclar, mai ales odată ce va fi legat de condiționalitatea bugetară. Convenirea unui acord instituțional ar transmite un semnal puternic că UE este hotărâtă să-și protejeze fundamentele constituționale'', spune raportorul Michal Simecka, din grupul Renew Europe.

În urma acestei rezoluții, europarlamentarii vor aștepta să primească din partea Comisiei Europene o propunere pe baza ei. Parlamentul European cere din 2016 un mecanism permanent privind democrația și statul de drept și din 2018 insistă ca acesta să prevadă condiționarea accesării fondurilor europene de situația statului de drept.

Ungaria și Polonia au amenințat cu blocarea viitorului buget multianual al UE și a fondului european de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro dacă vor fi introduse condiționalități privind statul de drept, condiționalități calificate de Budapesta drept un ''instrument de șantaj politic''.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău