Parlamentul European: Certificatul digital UE va contribui la ridicarea restricțiilor. Libera circulație nu trebuie să fie afectată

  • 09 Iunie 2021 09:37
Parlamentul European: Certificatul digital UE va contribui la ridicarea restricțiilor. Libera circulație nu trebuie să fie afectată

Membrii Parlamentului European s-au reunit în sesiune plenară la Strasbourg și au susținut într-o dezbatere că certificatul digital UE privind COVID-19 va contribui la ridicarea restricțiilor, atenționând că libertatea de circulație a cetățenilor europeni nu trebuie să fie afectată, potrivit unui comunicat al legislativului Uniunii Europene, scrie Digi24.ro.

Certificatul urmărește să permită călătorii mai simple și mai sigure, oferind dovada că cineva a fost vaccinat, a avut un test negativ la COVID-19 sau s-a vindecat după infectarea cu SARS-CoV-2. Infrastructura necesară este disponibilă și 23 de țări sunt pregătite tehnic, iar nouă dintre acestea emit și verifică deja cel puțin un tip de certificat, notează sursa citată.

"Toți cetățenii din Uniunea Europeană se așteaptă pe bună dreptate să folosească acest sistem la începutul verii, iar statele membre trebuie să se conformeze", a declarat în cadrul dezbaterii eurodeputatul olandez Jeroen Lenaers (grupul Partidului Popular European), potrivit căruia "cetățenii europeni doresc [...] să vedem în fine coordonare și predictibilitate la granițele noastre interne".

Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D) a spus că libertatea de mișcare este foarte apreciată de cetățenii europeni și că negocierile legate de certificatul COVD-19 "au fost încheiate în timp record". "Dorim să transmitem acest mesaj cetățenilor europeni că facem tot ce ne stă în putință pentru a restabili libertatea de mișcare", a explicat europarlamentarul socialist spaniol.

În opinia eurodeputatei social-democrate germane Birgit Sippel, acest certificat este "primul pas spre renunțarea la restricții și asta e o veste bună pentru mulți oameni din Europa - oameni care călătoresc pentru serviciu, familii care locuiesc în zone de graniță, și pentru turism". Ea a adăugat că acum țărilor membre le revine să armonizeze regulile privind călătoriile.

Eurodeputata olandeză Sophie in 't Veld (Renew) le-a cerut statelor membre să garanteze că UE se redeschide. "Europenii își doresc cu ardoare să-și recapete libertatea. Cred că merită amintit că nu virusul le-a răpit dreptul la liberă circulație în Europa. De fapt mozaicul de reguli naționale le face imposibilă deplasarea", a insistat ea, relatează Agerpres. 

Din partea grupului Verzilor, olandeza Tineke Strik a pus accentul pe importanța nediscriminării și a protejării datelor cu caracter personal și a spus că acest certificat respectă pe deplin aceste cerințe, statele membre trebuind să aplice noul sistem armonizat.

În intervenția sa, Christine Anderson (grupul Identitate și Democrație) a exprimat îndoieli dacă certificatul poate restabili libera circulație și respectarea drepturilor oamenilor. Eurodeputata și-a exprimat îngrijorarea că oamenii ar putea fi forțați să se vaccineze, ceea ce ar putea duce la "un certificat care să ateste faptul că ai drepturi".

Joachim Stanislaw Brudzinski (grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni) a fost de părere că certificatul "trebuie să faciliteze libera circulație, nu să o condiționeze" și a subliniat că "această reglementare nu poate fi privită ca ceva ce face vaccinarea obligatorie".

Europarlamentara germană Cornelia Ernst (grupul Stângii din Parlamentul European) a ținut să remarce că Parlamentul European și Comisia Europeană s-au aflat în prima linie pentru apărarea drepturile cetățenilor în timpul negocierilor cu statele membre: "Trebuie să apărăm drepturile tuturor - nu doar ale turiștilor", a spus ea.

În numele executivului comunitar, comisarul european pentru justiție Didier Reynders, a declarat că "certificatul, care va fi gratuit, va fi eliberat de toate statele membre și va fi acceptat peste tot în Europa, contribuind la o ridicare graduală a restricțiilor".

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău