Parlamentul European cere sisteme eficiente de monitorizare și supraveghere pentru a detecta ingerințele străine

  • 13 Iulie 2023 17:19
Parlamentul European cere sisteme eficiente de monitorizare și supraveghere pentru a detecta ingerințele străine

Parlamentul European (PE) solicită, într-un raport adoptat joi, sisteme eficiente de monitorizare și supraveghere pentru a detecta ingerințele străine în activitatea sa. Încercările de a interveni în democrație reprezintă un „un fenomen larg răspândit, care trebuie combătut cu maximum de dârzenie”, susțin eurodeputații în recomandările lor privind reforma normelor PE ce vizează transparența, integritatea, responsabilitatea și lupta împotriva corupției, relatează Agerpres.

Eurodeputații și-au reiterat „șocul profund și condamnarea acuzațiilor de corupție, spălare de bani și participare la o organizație criminală” de către trei eurodeputați, un fost eurodeputat și un asistent parlamentar, menționează un comunicat al PE. Deputații solicită măsuri care să consolideze instituțiile UE atunci când sunt vizate de tentative de ingerințe străine. Ei indică „numeroase lacune în normele de integritate și transparență ale PE” și solicită ca propunerea de 14 puncte a președintei Metsola de reformare a normelor Parlamentului să fie pusă în practică cât mai curând posibil, scrie G4Media.

Într-un raport adoptat joi cu 441 voturi pentru, 70 împotrivă și 71 abțineri, eurodeputații solicită revizuirea rapidă a Codului de conduită al deputaților, inclusiv sancțiuni eficiente. Codul ar trebui să protejeze mai eficient avertizorii și să consolideze normele privind conflictele de interese, declarațiile de avere și divulgarea veniturilor colaterale, precum și interzicerea activităților colaterale remunerate pentru entități aflate în Registrul de transparență.

Deși dialogul dintre reprezentanții grupurilor de interese și factorii de decizie rămâne o „parte vitală a democrației europene”, mijloacele inadecvate de influențare, darea sau luarea de mită și alte infracțiuni sunt inacceptabile, subliniază aceștia.

Eurodeputații iau act de faptul că „țări precum Qatar, Maroc, dar și China, Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU), Serbia și Turcia au investit masiv în eforturile de lobby de la Bruxelles”. Ingerințele străine „nu trebuie să rămână fără consecințe”, subliniază aceștia, solicitând suspendarea tuturor propunerilor legislative și nelegislative privind cooperarea cu autoritățile de stat care încearcă să intervină, inclusiv suspendarea finanțării UE. Ar trebui păstrată finanțarea pentru organizațiile societății civile și mass-media independente, precum și pentru asistența umanitară, consideră ei.

Domeniul de aplicare și monitorizarea Registrului de transparență ar trebui extinse și toți eurodeputații ar trebui să declare reuniunile programate cu reprezentanții grupurilor de interese, inclusiv cu reprezentanții diplomatici din țări terțe.

Noul organism de etică al UE ar trebui să monitorizeze dacă foștii deputați respectă perioada de incompatibilitate de șase luni, iar accesul lor în PE ar trebui revocat dacă fac lobby în numele unor țări cu grad ridicat de risc. Eurodeputații regretă, de asemenea, că a durat atât de mult timp până ce Comisia și-a prezentat propunerea, care nu este destul de ambițioasă pentru a înființa un organism independent de etică al UE.

„Propunerile de reformă adoptate astăzi vor oferi soluții pe termen lung pentru a contribui la consolidarea capacității noastre de a împiedica actorii externi să intervină în activitatea noastră. Ele vor forma linia noastră de apărare împotriva țărilor terțe autocratice care încearcă să submineze procesul decizional european și ne vor ajuta să protejăm societățile deschise și libere”, a declarat după vot președinta PE, Roberta Metsola.

„Parlamentul trebuie să rămână o instituție deschisă, apărându-se în același timp împotriva corupției și a ingerințelor străine nocive. În acest scop, propunem ca personalul care se ocupă de chestiuni sensibile să obțină autorizații de securitate, ca toate reuniunile cu părți terțe să fie făcute publice, iar relațiile politice cu țările terțe să se desfășoare numai prin intermediul canalelor parlamentare stabilite”, a declarat coraportorul slovac Vladimir Bilcik (PPE).

„Votul de astăzi transmite un mesaj puternic. (…) PE reamintește, de asemenea, pozițiile sale anterioare în favoarea unui organism european de etică puternic, care ar îmbunătăți atât transparența, cât și responsabilitatea față de cetățenii noștri”, a afirmat la rândul ei coraportoarea Nathalie Loiseau (Renew), citată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău