Parlamentul European avertizează că sunt necesare progrese suplimentare în negocierile privind Brexit-ul

  • 29 Noiembrie 2017 19:44
Parlamentul European avertizează că sunt necesare progrese suplimentare în negocierile privind Brexit-ul

Parlamentul European a avertizat miercuri, într-o scrisoare adresată negociatorului-șef al UE Michel Barnier, că ''sunt necesare progrese suplimentare'' pentru a putea avansa în negocierile privind Brexit-ul și a atras atenția că discuțiile chiar au ''regresat'' asupra chestiunii referitoare la Curtea de Justiție a UE, scrie Agerpres.

''Sunt necesare progrese suplimentare în ceea ce privește drepturile cetățenilor europeni din Marea Britanie după ieșirea acesteia din UE și problema frontierei irlandeze'', se arată într-un comunicat de presă care însoțește o scrisoare adresată de negociatorul-șef al Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, lui Michel Barnier.

''Persistă încă probleme considerabile, care ridică întrebarea esențială dacă au fost înregistrate progrese suficiente'', scrie belgianul Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European.

Această noțiune de ''progrese suficiente'' este esențială pentru ca cele 27 de țări care rămân în UE după Brexit să decidă trecerea la etapa a doua a negocierilor asupra viitoarei relații dintre Marea Britanie și blocul comunitar, în special cu privire la un acord comercial.

Marea Britanie speră să obțină undă verde la summitul UE de la mijlocul lunii decembrie de la Bruxelles.

Uniunea Europeană a dat termen până luni Londrei să-și prezinte poziția cu privire la cele trei subiecte considerate prioritare în negocieri — drepturile cetățenilor europeni, o soluție financiară și problema graniței irlandeze.

Ori, în ceea ce privește dreptul cetățenilor europeni stabiliți în Regatul Unit, Parlamentul ''nu poate accepta niciun tratament diferențiat'', a subliniat Verhofstadt.

Liderul grupului liberal din Parlamentul European a subliniat de asemenea chestiunea suveranității Curții de Justiție a UE (CJEU), în special pentru a garanta după Brexit, prevăzut la sfârșitul lunii martie 2019, dreptul cetățenilor așa cum este definit în acordul de ieșire a Marii Britanii din UE.

Un subiect asupra căruia ''negocierile s-au blocat'' și ''chiar au regresat'' în anumite puncte, a mai spus Verhofstadt.

Parlamentul European așteaptă de asemenea un ''angajament clar'' din partea Regatului Unit pentru a proteja acordul de pace din Irlanda și pentru a garanta drepturile populației britanice din Irlanda de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău