Parlamentul European a interzis o conferință cu Carles Puigdemont, din motive de securitate

  • 15 Februarie 2019 17:56
Parlamentul European a interzis o conferință cu Carles Puigdemont, din motive de securitate

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunțat vineri interzicerea unei conferințe cu participarea fostului lider catalan Carles Puigdemont în incinta sediului din Bruxelles al legislativului european, din motive de securitate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

''Există un risc ridicat ca evenimentul propus să poată constitui o amenințare pentru menținerea ordinii publice în incinta Parlamentului'', a explicat legislativul UE într-un comunicat.

Conferința respectivă, organizată la invitația eurodeputaților belgian Ralph Packet (ECR) și sloven Ivo Vajgl (ALDE) și a cărei temă este procesul separatiștilor catalani care are loc în prezent în Spania, era prevăzută pentru luni.

Decizia președintelui PE urmează unei cereri a eurodeputaților spanioli din principalele grupuri politice.

Parlamentul European ''nu trebuie să primească pe cineva care se sustrage acțiunii justiției spaniole și care a ignorat în repetate rânduri ordinele Curții Constituționale'', au cerut trei eurodeputați spanioli într-o scrisoare trimisă lui Antonio Tajani.

În această scrisoare, eurodeputații Iratxe Garcia Perez (din grupul socialist), Esteban González Pons (grupul PPE) și Javier Narte (grupul liberal) susțineau că Antonio Tajani nu ar trebui să permită ca această conferință să aibă loc.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independență interzis de justiția spaniolă, separatiștii catalani au proclamat la 27 octombrie același an o republică independentă catalană, declanșând cea mai gravă criză constituțională din Spania de la sfârșitul dictaturii franchiste.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău