Parlamentul European a aprobat raportul privind îmbunătățirea conexiunilor feroviare cu Ucraina și R. Moldova și conectarea porturilor Mării Negre la rețeaua europeană
-
16 Ianuarie 16:56
Parlamentul European a aprobat marți, 16 ianuarie, în plen, cu o majoritate largă, raportul europarlamentarului român, Daniel Buda, privind îmbunătățirea cooperării în domeniul securității și a conexiunilor feroviare cu Ucraina și Republica Moldova, conectarea porturilor de la Marea Neagră la nodurile de transport și la rețeaua TEN-T și gestionarea migrației în Marea Mediterană, transmite caleaeuropeana.ro.
Raportul a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 20 împotrivă și 36 de abțineri.
Documentul este un raport din proprie inițiativă privind cooperarea transfrontalieră cu țările învecinate.
“Cooperarea transfrontalieră cu țările vecine din afara UE promovează democrația și a fost un instrument important pentru a facilita cooperarea între regiunile în cauză de pe cele două părți ale frontierei UE. Am cerut Comisiei Europene să aloce mai mulți bani pentru cooperarea transfrontalieră, având în vedere realitatea actuală. Indiferent dacă vorbim despre vecinătatea sudică sau estică, UE se confruntă cu provocări. Astfel, recomandăm să ne concentrăm pe o mai mare complementaritate între proiecte, pe sinergii între fonduri, precum și pe o simplificare maximă a procedurilor”, a declarat Daniel Buda (PNL, PPE).
În cadrul cooperării transfrontaliere cu vecinii, deputații europeni subliniază importanța sinergiei cu alte instrumente de finanțare ale UE și cu programele specifice care abordează prioritățile regionale, solicită Comisiei să reducă sarcinile birocratice și să acorde atenție zonelor rurale transfrontaliere care luptă împotriva provocărilor demografice și solicită implicarea maximă în pregătirea și implementarea proiectelor a autorităților regionale și locale și a reprezentanților societății civile și ai sectorului privat.
Deși barierele lingvistice și diferențele culturale sporesc dificultățile de comunicare în contactele transfrontaliere, deputații subliniază importanța cooperării transfrontaliere în consolidarea democrației locale și a capacităților administrative ale țărilor partenere. De asemenea, ei subliniază importanța dialogului cu o serie de părți interesate, inclusiv mediul academic, sectorul privat, cetățenii și ONG-urile.
Vecinătatea estică
Ca reacție la agresiunea rusă în Ucraina, cooperarea transfrontalieră cu Rusia și Belarus a fost suspendată, iar fondurile au fost redirecționate către Ucraina și Moldova. Deputații europeni subliniază acum necesitatea de a lucra la apărarea colectivă în cadrul cooperării transfrontaliere, solicită dezvoltarea infrastructurii de transport, în special a conexiunilor feroviare și a instalațiilor de depozitare din apropierea granițelor cu Ucraina și Moldova, pentru a eficientiza fluxul de mărfuri și cereale. Deputații europeni subliniază, de asemenea, importanța sprijinirii implementării surselor regenerabile de energie și a consolidării eficienței energetice pentru a reduce dependența de Rusia. Aceștia deplâng influența Rusiei în țările vecine prin manipulare și dezinformare și solicită o cooperare consolidată în sectoarele educației și culturii cu țările afectate.
Bazinele maritime
Din cauza provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, deputații europeni solicită o cooperare consolidată în domeniul securității, concentrându-se asupra porturilor din Marea Neagră și a infrastructurii aferente. Ei doresc ca acestea să fie modernizate, extinse și conectate la hub-urile de transport existente, în special la coridoarele TEN-T. De asemenea, ei subliniază potențialul neexploatat al acestei regiuni pentru energie durabilă.
Deputații europeni consideră că programele transfrontaliere trebuie să joace un rol activ în abordarea provocărilor de securitate comune și să vizeze stabilitatea regională în Mediterana. Acestea ar trebui să contribuie la gestionarea fluxurilor de migrație, la combaterea migrației ilegale și a traficului de persoane și la promovarea incluziunii. De asemenea, ei subliniază necesitatea de a crește competitivitatea regiunii, rolul energiei regenerabile onshore și offshore și solicită prioritizarea proiectelor cu impact economic, social și de mediu. Aceștia invită, de asemenea, Consiliul European să solicite Comisiei să prezinte o strategie macroregională detaliată pentru regiunea mediteraneană, acordând o atenție deosebită tranziției ecologice, rezilienței climatice, energiei și mediului.
Programele de cooperare ale UE cu regiunile învecinate acoperă 184 de regiuni, 33 de țări și 260 de milioane de locuitori. Scopul acestora este de a dezvolta o relație specială cu țările vecine, bazată pe valorile Uniunii și caracterizată prin relații strânse și pașnice și prin protecția mediului.