Parlamentul European a anunțat finaliștii pentru Premiul Saharov pe 2019

  • 08 Octombrie 2019 20:01
Parlamentul European a anunțat finaliștii pentru Premiul Saharov pe 2019

Marielle Franco, Căpetenia Raoni și Claudelice Silva dos Santos, The Restorers și Ilham Tohti sunt finaliștii pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire pe 2019, a anunțat marți Parlamentul European într-un comunicat de presă.

Finaliștii au fost aleși marți de membrii comisiilor pentru afaceri externe (AFET) și dezvoltare (DEVE) ale Parlamentului European.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual și în valoare de 50.000 de euro, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European. Este acordat celor care au o contribuție excepțională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul, numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. Nominalizările pentru acest premiu pot fi făcute de grupurile politice din PE sau de cel puțin 40 de eurodeputați.

Marielle Franco, Căpetenia Raoni și Claudelice Silva dos Santos au fost nominalizați împreună de grupurile europarlamentare S&D și GUE/NGL. Mariella Franco a fost nominalizată și de grupul Verzilor, alături de Jean Wyllys, nominalizarea sa fiind susținută și de Terry Reintke, Tanja Fajon și alți 43 de eurodeputați.

Marielle Franco, o activistă politică și pentru drepturile omului braziliană a fost ucisă cu brutalitate în martie 2018. Bisexuală de culoare născută într-o favelă, a fost cunoscută pentru apărarea drepturilor tinerilor, femeilor și a persoanelor LGBTI. Ea a denunțat cazuri de execuții extrajudiciare și alte abuzuri comise de ofițeri de poliție sau forțe de securitate.

Căpetenia Raoni, o personalitate emblematică a luptei contra despăduririlor din regiunea amazoniană, este unul dintre principalii lideri ai comunității etnice Kayapo, care trăiește în centrul Amazoniei. El s-a dedicat luptei pentru drepturile populației indigene și protejării junglei amazoniene.

Claudelice Silva dos Santos, ecologistă și apărătoare a drepturilor omului din Brazilia, a devenit activistă după uciderea brutală a fratelui și a cumnatei ei pentru eforturile lor de a combate despăduririle din Amazonia. Este cunoscută mai ales pentru opoziția sa fermă față de defrișările ilegale și față de exploatările ilegale de cărbune din regiunea Praia-Alta Piranheira.

The Restorers, un grup de cinci studenți din Kenya (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno și Ivy Akinyi), reprezintă nominalizarea grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Cei cinci studenți au dezvoltat i-Cut, o aplicație care vine în ajutorul fetelor supuse mutilării genitale (FGM). FGM este recunoscută internațional drept o încălcare a drepturilor omului, în prezent trăind peste 200 de milioane de femei care au fost supuse acestei practici. În fiecare an peste 3 milioane de fete sunt expuse riscului FGM.

Ilham Tohti, nominalizat de grupul europarlamentar Renew Europe, este un economist care luptă pentru drepturile minorității etnice uigure din China, susținând implementarea legilor privind autonomia regională în această țară. În 2014, a fost condamnată la închisoare pe viață pentru acuzații legate de separatism. În pofida acestei condamnări, el a rămas o voce a moderației și reconcilierii.

Conferința președinților, formată și președintele Parlamentului European, David Sassoli, și liderii grupurilor politice, va selecta laureatul pe 24 octombrie. Premiul va fi acordat în cadrul unei ceremonii în plen, la Strasbourg, pe 18 decembrie. În 2018, premiul a fost acordat regizorului ucrainean Oleg Sențov, transmite AGERPRES.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău