Parlamentul European a adoptat REPowerEU, un plan pentru reducerea dependenței energetice a UE de Rusia și accelerarea tranziției verzi

  • 14 Februarie 2023 13:58
Parlamentul European a adoptat REPowerEU, un plan pentru reducerea dependenței energetice a UE de Rusia și accelerarea tranziției verzi

Parlamentul European (PE) a adoptat marți, 14 februarie, în sesiune plenară la Strasbourg, planul REPowerEU, în valoare totală de 20 de miliarde de euro în granturi nerambursabile, România urmând să beneficieze de o alocare de 1,39 de miliarde de euro în vederea finanțării de proiecte în domeniul energiei, bani pe care va trebui să îi cheltuiască până în 2026, transmite Agerpres.

Planul REPowerEU stabilește o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe trei piloni: diversificare, economisire și accelerarea trecerii la energia curată.

Raportorii Parlamentului European pentru REPowerEU au fost eurodeputații români Siegfried Mureșan (PPE) și Dragoș Pîslaru (Renew) și eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

"Am văzut cu toții în ultimul an, de la invazia ilegitimă și ilegală a forțelor armate ruse în Ucraina, cât de importantă este independența energetică. Am văzut că dictaturile, liderii autocrați nu au ezitat să folosească energia ca instrument politic împotriva poporului ucrainean, dar și împotriva cetățenilor UE", a declarat luni seară, în plenul PE, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, care a precizat că, prin adoptarea acestui plan, UE arată că a "învățat din trecut".

„Vom acționa împreună, ca Uniune Europeană, pentru a ne reduce dependența energetică de Rusia, pentru a nu mai importa gaz, cărbune și petrol din Rusia. Toate acestea, cât mai repede posibil și pentru totdeauna. Și ar trebui să învățăm din greșelile trecutului. Niciodată în viitor să nu mai fim dependenți de o singură țară care ne oferă energie, de o singură rută de transport sau de o singură sursă energetică. Trebuie să ne diversificăm consumul de energie, trebuie să importăm din țări pe care ne putem baza, țări care sunt stabile, țări care sunt democrații, țări care sunt partenere. Și ar trebui să producem cât mai multă energie energie posibilă în cadrul UE (...). Acestea sunt principiile de bază ale REPowerEU", a mai afirmat el.

Potrivit lui Mureșan, cele 20 de miliarde de euro prevăzute de REPowerEu "ne vor ajuta să îmbunătățim infrastructura, să ne conectăm mai bine, ceea ce înseamnă să putem transporta energia de acolo unde există, acolo unde avem nevoie de ea", dar și "să ne reducem dependența de Rusia și să devenim mai eficienți energetici".

„Cu cât devenim mai eficienți energetic, cu atât avem mai puțină energie pentru consum (...) Cu cât consumăm mai puțină energie, cu atât factura pentru cetățeni și companii va fi mai mică", a mai precizat eurodeputatul PPE.

La rândul său, eurodeputatul Dragoș Pîslaru a afirmat în cadrul dezbaterii de luni seara, care a precedat votul de marți asupra REPowerEU, că Rusia a folosit gazul și combustibilii săi fosili ca "armă politică și economică", dar că UE nu are nevoie de aceste resurse, pentru că, prin noul plan, blocul comunitar își poate crește "capacitatea de a depozita și de a produce propria energie".

"Dar nu cu orice cost. Trebuie să ne menținem ambițiile verzi (...). Trebuie să folosim forța deplină a resurselor noastre naturale - vântul, apa, soarele - pentru a ne diversifica sistemul energetic", a mai declarat el.

"Cum ne luptăm cu insecuritatea? Cu investiții sigure. Industria noastră nu este atât de rezilientă, avem nevoie de mai multă autonomie și de mai puțină dependență. Putem obține asta prin REPowerEU", a spus europarlamentarul REPER.

"Haideți să folosim REPowerEU să renovăm clădirile în care oamenii săraci îngheață, haideți să ajutăm magazinele de la colțul străzii să își reducă facturile la energie, să sprijinim IMM-urile să lucreze în birouri eficiente energetic", a subliniat el.

"Cetățenii au avut un an greu, având dificultăți în a cumpăra mâncare și bunuri de bază, din cauza creșterii prețurilor. Acum se luptă cu facturi ridicate la energie. Nu putem să îi lăsăm singuri pe antreprenorii noștri, micile afaceri. Este nevoie soluții sustenabile acum, nu mai târziu. Putem face asta datorită REPowerEU. Acest instrument verde le oferă statelor membre 20 de miliarde de euro, în plus față de banii primiți din Mecanismul de Redresare și Reziliență", a explicat Pîslaru.

"Ambiție, investiții sigure, transparență - asta este, pe scurt, ce propune REPowerEU. Acum așteptăm să vedem cum vor folosi guvernele banii", a adăugat eurodeputatul din partea grupului Renew.

La rândul său, eurodeputata spaniolă Eider Gardiazabal Rubial a reamintit că obiectivele REPowerEU sunt reducerea impactului economic al invaziei ruse din Ucraina, scăderea prețurilor la energie și continuarea tranziției spre energia verde.

Din partea Comisiei Europene, comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a subliniat că scopul REPowerEU este de a oferi "energie accesibilă, sigură și sustenabilă" pentru Uniunea Europeană.

"Trebuie să recunoaștem că implementarea planurilor naționale ambițioase de redresare și reziliență se desfășoară într-un context provocator. Agresiunea neprovocată și ilegală împotriva Ucrainei a declanșat o perturbare masivă a pieței globale de energie. În aceste circumstanțe fără precedent, REPowerEU a fost conceput cu un obiectiv clar, să ofere energie accesibilă, sigură și sustenabilă pentru Europa", a spus comisarul european în cadrul aceleiași dezbateri.

Acum, fiecare guvern din UE va trebui să prezinte Comisiei Europene spre aprobare planul său național pentru a obține finanțare în cadrul REPowerEU. Imediat ce Comisia Europeană va aproba planurile naționale, fiecare stat va primi o prefinanțare de 20%. În cazul României, acest lucru înseamnă aproximativ 280 de milioane de euro.

Conform prevederilor REPowerEU, statele membre au obligația să facă publică lista celor mai mari 100 de beneficiari din bugetul acestui plan.

Ca răspuns la dificultățile și perturbările de pe piața mondială a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Comisia Europeană a prezentat în primăvara anului trecut planul REPowerEU. Obiectivele sunt economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de energie.

În decembrie anul trecut, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic privind finanțarea REPowerEU, care prevede posibilitatea ca statele membre să includă capitole referitoare la REPowerEU în planurile lor de redresare și reziliență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău