Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită ca testarea pe animale să nu mai fie implicată în cercetare
-
16 Septembrie 2021 12:09
Parlamentul European îndeamnă Uniunea Europeană să accelereze tranziția către un sistem de cercetare care să nu implice testarea animalelor, potrivit comunicatului oficial, transmite caleaeuropeana.ro.
În timpul sesiunii plenare de la Strasbourg, deputații europeni solicită un plan de acțiune la nivelul UE cu obiective ambițioase și realizabile, pentru eliminarea treptată a utilizării animalelor în cercetare și testare.
Aceștia doresc să se pună la dispoziție fonduri suficiente pe termen mediu și lung pentru a asigura dezvoltarea, validarea și introducerea rapidă a metodelor alternative de testare, inclusiv prin creșterea finanțării în cadrul programului Orizont Europa. Deputații europeni mai spun că oamenii de știință, cercetătorii și tehnicienii trebuie să fie instruiți în utilizarea modelelor avansate fără animale și în schimbul celor mai bune practici.
Parlamentul recunoaște că testele anterioare pe animale au contribuit la cercetare și la progresele medicale, precum și la vaccinuri sigure, inclusiv la vaccinurile COVID-19. Deputații înțeleg că există cazuri în care experimentele pe animale sunt încă necesare pentru a obține cunoștințe științifice pentru anumite boli din cauza indisponibilității actuale a metodelor fără animale. Cu toate acestea, ei subliniază că aceste regimuri de testare trebuie să aibă loc numai în condiții optimizate pentru a minimiza durerea, stresul și suferința și pentru a proteja bunăstarea animalelor în cauză.
Rezoluția “privind planurile și acțiunile de accelerare a tranziției către inovare fără utilizarea animalelor în cercetare, în testele de reglementare și în educație” a fost adoptată cu 667 de voturi pentru și 4 împotrivă.
Legislația actuală a UE protejează bunăstarea animalelor care sunt încă necesare pentru cercetare. Ca obiectiv final, legislația urmărește să împiedice utilizarea animalelor în scopuri științifice, prin înlocuirea, reducerea și perfecționarea continuă a utilizării lor în cercetare, în testele de reglementare și în educație. Cu toate acestea, potrivit unui raport al Comisiei, până la 12 milioane de animale au fost crescute și ucise în scopul testării pe animale în 2017, fără a fi utilizate în experimente reale.
Din 1986, UE dispune de o legislație specifică privind utilizarea animalelor în scopuri științifice. Normele în vigoare în prezent limitează testarea pe animale în scopuri de cercetare și stabilesc cerințe minime pentru adăpostirea și îngrijirea animalelor. Testarea pe animale pentru produsele cosmetice finite este interzisă în UE din 2004, iar pentru ingredientele cosmetice din 2009.