Parlamentul European a adoptat legea securității cibernetice

  • 12 Martie 2019 19:51
Parlamentul European a adoptat legea securității cibernetice

Eurodeputații au adoptat marți la Strasbourg legea UE a securității cibernetice, prin care se înființează prima schemă de certificate la nivel european menită să asigure că produsele, procesele și serviciile vândute în UE îndeplinesc standardele de securitate cibernetică, arată un comunicat al Parlamentului European.

Raportul pe această temă, elaborat de eurodeputata germană Angelika Niebler (PPE), a fost adoptat cu 586 voturi pentru, 44 împotrivă și 36 de abțineri.

De asemenea, PE a votat de asemenea o rezoluție ce îndeamnă la acțiune la nivel european asupra amenințărilor de securitate legate de prezența tehnologică crescută a Chinei în Uniunea Europeană.

Membrii PE își exprimă profunda îngrijorare asupra acuzațiilor recente potrivit cărora echipamentele 5G ar putea avea încorporate opțiuni care ar permite fabricanților chinezi și autorităților accesul neautorizat la date cu caracter personal și telecomunicații din interiorul UE.

Eurodeputații s-au arătat îngrijorați și de faptul că vânzătorii de echipamente din țări terțe pot prezenta un risc de securitate pentru UE, datorită legilor din țările lor de origine care obligă toate companiile să coopereze cu statul chiar și din străinătate, bazându-se pe o definiție foarte vagă a securității naționale. În mod special, legile chineze de securitate națională au declanșat reacții în diferite țări, de la evaluări de securitate până la restricții totale.

În acest context, eurodeputații cer Comisiei Europene și statelor membre să ofere îndrumări cu privire la modul de abordare a amenințărilor cibernetice și vulnerabilităților atunci când achiziționează echipamente 5G, de exemplu prin diversificarea comercianților de echipamente, introducerea proceselor de achiziție în mai multe etape și crearea unei strategii pentru reducerea dependenței europene de tehnologie cibernetică străină.

Aceștia îndeamnă executivul comunitar să mandateze Agenția europeană pentru securitate cibernetică (ENISA) să lucreze în vederea unei scheme de certificate care să asigure că introducerea 5G în Uniunea Europeană îndeplinește cele mai înalte standarde de securitate.

Legea securității cibernetice, care a obținut deja acordul informal al statelor membre, subliniază importanța certificării infrastructurii strategice, ce include rețele energetice, apă, furnizare de energie și sisteme bancare, alături de produse, procese și servicii. Până în anul 2023, Comisia Europeană va evalua posibilitatea ca oricare dintre schemele voluntare nou-înființate să devină obligatorii.

"Acest succes important va oferi posibilitatea UE de a ține pasul cu riscurile de securitate în era digitală pentru anii ce vor urma. Acest cadru legislativ este o piatră de temelie pentru ca Europa să devină un actor global în securitatea cibernetică. Consumatorii, ca și industria, trebuie să se poată baza pe soluțiile IT", a afirmat raportoarea PE Angelika Niebler.

Consiliul UE trebuie să aprobe acum formal legea securității cibernetice. Regulamentul va intra in vigoare la 20 de zile după publicare. Rezoluția asupra prezenței IT chineze în UE va fi trimisă Comisiei și statelor membre.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău