Parlamentul European a adoptat două fonduri pentru politicile de azil și protecție a frontierelor

  • 08 Iulie 2021 11:02
Parlamentul European a adoptat două fonduri pentru politicile de azil și protecție a frontierelor

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri două fonduri pentru politicile de azil și protecție a frontierelor, care însumează 16,12 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, indică un comunicat publicat pe site-ul legislativului european, scrie AGERPRES.

Fondurile vor contribui la gestionarea fluxurilor de migranți, la integrarea cetățenilor unor țări-terțe și la îmbunătățirea managementului frontierelor.

Fondul pentru integrare, migrație și azil (AMIF), în valoare de 9,88 miliarde euro pentru perioada 2021-2027, va consolida politica comună privind azilul, va dezvolta migrația legală în concordanță cu nevoile statelor membre și va contribui la combaterea migrației ilegale.

La cererea PE, banii ar trebui să servească și la încurajarea statelor membre să-și împartă mai echitabil responsabilitatea găzduirii de refugiați și solicitanți de azil.

Cu un buget de 6,24 miliarde euro pentru cei șapte ani, Fondul pentru management integrat al frontierelor (IBMF) este menit să ajute la consolidarea managementului frontierelor externe ale Uniunii Europene, cu asigurarea respectării drepturilor fundamentale. IBMF va contribui și la o politică armonizată comună în domeniul vizelor și introduce măsuri de protecție pentru persoanele vulnerabile care sosesc în Europa, în special copii neînsoțiți.

''Pentru ca solidaritatea să se afle în inima politicii europene privind migrația și azilul, avem nevoie de resurse suplimentare pentru a o susține. Decizia de astăzi garantează că UE investește nu numai în consolidarea sistemului de azil, ci și în împărțirea între statele membre a presiunii migrației'', a declarat raportoarea PE în acest dosar, eurodeputata slovenă Tanja Fajon.

După aprobare, regulamentele vor fi publicate în Jurnalul oficial al UE, urmând a se aplica retroactiv de la 1 ianuarie 2021. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău