Parlamentul Estoniei cere instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei

  • 17 Martie 2022 13:53
Parlamentul Estoniei cere instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei

Parlamentul Estoniei (Riikokogu) a cerut instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei și a încurajat Uniunea Europeană și NATO să consolideze alianța cu această țară, transmite joi Euractiv.

Riikokogu, care are în componență 101 parlamentari, a adoptat cu 90 de voturi mai multe rezoluții care subliniază solidaritatea cu Ucraina. 

Legislativul de la Tallinn solicită „statelor membre ale ONU să adopte imediat măsuri pentru stabilirea unei zone de excludere aeriană în scopul prevenirii victimelor civile masive în Ucraina”.

Până acum, aceste cereri au rămas fără răspuns, întrucât NATO a evitat să accentueze conflictul început de armata rusă, notează Agerpres.

De asemenea, parlamentul eston invită „statele membre să sprijine cererea oficială a Ucrainei pentru statutul de țară candidată la aderarea la UE și cere acordarea unei foi de parcurs Ucrainei către aderarea la NATO”.

Apelul Estoniei pare tardiv, întrucât participanții la Summitul UE de la Versailles, desfășurat săptămâna trecută, au considerat nerealist scenariul unei aderări a Ucrainei la UE printr-o procedură rapidă.

Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăsat să se înțeleagă că este improbabil ca țara sa să solicite în viitorul apropiat aderarea la NATO. 

Armata rusă a lansat în 24 februarie o ofensivă militară de amploare împotriva Ucrainei, invadând această țară din mai multe direcții. Occidentul a reacționat, Uniunea Europeană, SUA și Regatul Unit impunând sancțiuni dure contra Moscovei.

Rusia își numește agresiunea sa în Ucraina drept ''operațiune militară specială'' pentru „denazificarea” țării vecine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău